Iako sam veliki fan hladnih overnight zobenih pahuljica, početak jeseni je savršen za tople, kremaste zobene kaše. Gotove su u svega nekoliko minuta, idealne za jutra kad nemate previše vremena za razmišljanje.
Ja ih najčešće kuham s biljnim mlijekom, ali nećete pogriješiti i ako ih napravite samo s vodom:
Dodajte malo zaslađivača po želji i prstohvat soli i dobili ste osnovni recept za zobenu kašu. Mogućnosti dodataka su brojne- svježe voće, suho voće, kakao, komadići čokolade, orašasti plodovi, začini….
Ja sam veliki ljubitelj svega s jabukama pa zobenu kašu jako volim radim s njima. Još žličica cimeta i dobili ste pravi mali zdravi desert u obliku doručka.
Ovaj recept je za jednu osobu, vi količinu prilagodite svom apetitu 🙂
Recept:
Za zobenu kašu:
200 ml vode ili biljnog mlijeka ( ili kombinacije vode i mlijeka)
- 50 g sitnih zobenih pahuljica
Prstohvat soli
Pola žličice cimeta
- Prstohvat kardamoma
1 žlica javorovog sirupa
Za karamelizirane jabuke:
1 jabuka, narezana na kockice
Žlica smeđeg šećera
Žličica kokosovog ulja ili veganskog maslaca
1dcl vode
1 žlica grožđica
Nekoliko lješnjaka (grubo narezanih)
Priprema:
U lončiću dovedite vodu do vrenja, dodajte pahuljice, cimet, sol, kardamom, javorov sirup i kuhajte neprekidno miješajući par minuta (3 do 5 minuta).
Sklonite s vatre, po potrebi dodajte još žlicu, dvije biljnog mlijeka i sve dobro izmješajte.
Karamelizirane jabuke:
U tavici zagrijte kokosovo ulje, dodajte šećer i lagano ga rastopite. Dodajte vodu, lješnjake, grožđice i komadiće jabuke te miješajte dok jabuke malo ne omekšaju a voda koju ste dodali se lagano ne pretvori u sirup. I za ovo će vam trebati svega par minuta.
Karamelizirane jabuke (skupa sa sirupom) umiješajte u lončić sa zobenom kašom i dobro pomiješajte. Po želji ostavite nekoliko komadića jabuke za posluživanje.
Recept izradila: Nataša Rajčević
IG: burbon_i_borovnice