
Najviša razina vitamina C u prirodi – Camu Camu
Na hrvatskom tržištu još uvijek relativno nepoznat, ali u ostatku svijeta – a posebice Južnoj Americi – već ima status superzvijezde. Camu Camu je sve samo ne obično voće. Ono što ovo voće čini tako posebnim je izuzetno visoka razina prirodnog vitamina C koje sadrži – zapravo, to je najveći dokumentirani izvor prirodnog kompleksa vitamina C u biljnom carstvu!
Tablica razina vitamina C u svježem Camu Camu u usporedbi s drugim svježim voćem:
-
- Camu Camu – 2280mg / 100g
- Crni ribiz – 200mg / 100g
- Kivi – 90mg / 100g
- Jagoda – 60mg / 100g
- Naranča – 50mg / 100g
- Limun – 30mg / 100g
- Jabuka – 6mg / 100g
Camu camu je malo drvo koje uglavnom raste u poplavljenim područjima prašume Amazone u Peruu i Brazilu, gdje se njegovo voće i lišće koriste u ljekovite svrhe. Plodovi su mu približno iste veličine kao limun ili jabuka, a njegova su svojstva stotinama godina amazonski domoroci u Južnoj Americi cijenili kao eliksir dugovječnosti. Da je to i danas tako, dokazujemo time što je Camu Camu jedan od glavnih sastojaka najskupljih kozmetičkih preparata (npr. Vichy) za njegu kože i kose.
Camu Camu ne samo da se može visokom razinom vitamina C, već je i prepun bioaktivnih spojeva ( antocijanina, flavanola, elagične kiseline, elagitanina i karotenoida), aminokiselina, beta-karotena, sadrži vitamine tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, minerale, kalcij, kalij, željezo, fosfor te druge hranjive tvari važne za ljudski organizam. Upravo sinergija esencijalnih vitamina i minerala čini ovaj kompleks vitamina C još bioraspoloživijim što znači da je vašem tijelu puno lakši za apsorpciju i upotrebu u usporedbi s dodatkom vitamina C od jednog sastojka koji se obično nalazi na policama u ljekarnama.
Blagodati Camu Camu voća:
✅ jača imunološki sustav
✅ bolja apsorpcija željeza
✅ sprječavanje i ublažavanje tegoba poput gripe i prehlade
✅ pomoć pri otklanjanju svih virusnih infekcija (uključujući i herpes)
✅ ubrzavanje procesa zacjeljivanja rana
✅ regeneracija vezivnog tkiva
✅ smanjenje učestalost i intenzitet migrena i depresije.
✅ tegobe s dišnim putevima, konkretno problemi s astmom
✅ uravnotežuje kemiju mozga i potiče stvaranje serotonina
✅ štiti i od degenerativnih bolesti mozga, jača koncentraciju te smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti
✅ potiče stvaranje kolagena koji štiti ligamente i tetive, a kosu i kožu čini ljepšima i sjajnijima
Važan je ukupan utjecaj svih hranjivih tvari
Japanski znanstvenici su 2008. godine pronašli iznenađujuće antioskidativne i protuupalne učinke camu camu voća.
U istraživanju provedenom na skupini pušača, camu camu je u usporedbi sa sintetičkim vitaminom C (askorbinska kiselina) postigao puno bolje rezultate kod stanica oštećenih oksidativnim stresom. To je zato što ne sadrži bioflavonide (za razliku od camu camu-a), koji su neophodni za djelovanje vitamina C na stanice.
Znanstvenici tvrde da je razlog tome ne samo vitamin C, već i druge tvari te njihov zajednički utjecaj na ljudski organizam.
Nekoliko istraživanja koja su pokazala da Camu Camu ima jedinstvena svojstva:
U jednoj studiji, 20 muških pušača pilo je sok camu camua ili uzimalo tablete vitamina C svaki dan, tjedan dana. Skupina koja je uzimala camu camu pokazala je smanjenje nekih markera za antioksidanse i oksidativni stres na kraju studije, u usporedbi s onima koji su imali tablete vitamina C i nisu pokazali nikakve promjene.
Baza dokaza za camu camu počiva na dobro provedenim studijama na životinjama i ljudima. Rezultati ovih studija ukazuju na potencijalno značajnu ulogu camu camu-a u multimodalnom, integrativnom upravljanju bolestima i wellnessu, posebno s obzirom na upalna stanja. Kao dodatak, samo voće nudi brojne načine za preradu i prezentaciju. Kao i kod svih proizvoda alternativne medicine, uključujući dodataka prehrani, što je sadržajnija baza dokaza, to je veće povjerenje u proizvod. Istodobno, ako se mogu podržati određene ljekovite tvrdnje, uključujući doziranje i potencijal neželjenih događaja, to će potrošači imati više povjerenja u proizvod.
- Camu Camu ima antioksidativno i protuupalno djelovanje
- Procjena fenolno povezanih bioaktivnih sastojaka camu-camu (Myrciaria dubia Mc. Vaugh) za antihiperglikemiju, antihipertenziju, antimikrobna svojstva i stanično pomlađivanje
- Neuroprotektivni učinci ekstrakta camu-camu (Myrciaria dubia HBK McVaugh) u C. elegans
- Antioksidativni i pridruženi kapaciteti Camu Camu (Myrciaria dubia): Sustavni pregled
- Stabilnost vitamina C u aceroli i camu-camu prahu dobiveni sušenjem raspršivanjem
Literatura i studije: NCBI (National Center for Biotechnology Information)