CAMU CAMU - Najviša razina vitamina C u prirodi

CAMU CAMU – Najviša razina vitamina C u prirodi

camucamu1.jpg

Najviša razina vitamina C u prirodi – Camu Camu


Na hrvatskom tržištu još uvijek relativno nepoznat, ali u ostatku svijeta – a posebice Južnoj Americi – već ima status superzvijezde. Camu Camu je sve samo ne obično voće. Ono što ovo voće čini tako posebnim je izuzetno visoka razina prirodnog vitamina C koje sadrži – zapravo, to je najveći dokumentirani izvor prirodnog kompleksa vitamina C u biljnom carstvu!

Tablica razina vitamina C u svježem Camu Camu u usporedbi s drugim svježim voćem:

  • Camu Camu – 2280mg / 100g
  • Crni ribiz – 200mg / 100g
  • Kivi – 90mg / 100g
  • Jagoda – 60mg / 100g
  • Naranča – 50mg / 100g
  • Limun – 30mg / 100g
  • Jabuka – 6mg / 100g

 


Camu camu je malo drvo koje uglavnom raste u poplavljenim područjima prašume Amazone u Peruu i Brazilu, gdje se njegovo voće i lišće koriste u ljekovite svrhe. Plodovi su mu približno iste veličine kao limun ili jabuka, a njegova su svojstva stotinama godina amazonski domoroci u Južnoj Americi cijenili kao eliksir dugovječnosti. Da je to i danas tako, dokazujemo time što je Camu Camu jedan od glavnih sastojaka najskupljih kozmetičkih preparata  (npr. Vichy) za njegu kože i kose.

Camu Camu ne samo da se može visokom razinom vitamina C, već je i prepun bioaktivnih spojeva ( antocijanina, flavanola, elagične kiseline, elagitanina i karotenoida), aminokiselina, beta-karotena, sadrži vitamine tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, minerale, kalcij, kalij, željezo, fosfor te druge hranjive tvari važne za ljudski organizam. Upravo sinergija esencijalnih vitamina i minerala čini ovaj kompleks vitamina C još bioraspoloživijim što znači da je vašem tijelu puno lakši za apsorpciju i upotrebu u usporedbi s dodatkom vitamina C od jednog sastojka koji se obično nalazi na policama u ljekarnama.


Blagodati Camu Camu voća:


✅ jača imunološki sustav
✅ bolja apsorpcija željeza
✅ sprječavanje i ublažavanje tegoba poput gripe i prehlade 
✅ pomoć pri otklanjanju svih virusnih infekcija (uključujući i herpes)
✅ ubrzavanje procesa zacjeljivanja rana
✅ regeneracija vezivnog tkiva 
✅ smanjenje učestalost i intenzitet migrena i depresije
✅ tegobe s dišnim putevima, konkretno problemi s astmom
✅ uravnotežuje kemiju mozga i potiče stvaranje serotonina 
✅ štiti i od degenerativnih bolesti mozga, jača koncentraciju te smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti
✅ potiče stvaranje kolagena koji štiti ligamente i tetive, a kosu i kožu čini ljepšima i sjajnijima Važan je ukupan utjecaj svih hranjivih tvari

Japanski znanstvenici su 2008. godine pronašli iznenađujuće antioskidativne i protuupalne učinke camu camu voća.

U istraživanju provedenom na skupini pušača, camu camu je u usporedbi sa sintetičkim vitaminom C (askorbinska kiselina) postigao puno bolje rezultate kod stanica oštećenih oksidativnim stresom. To je zato što ne sadrži bioflavonide (za razliku od camu camu-a), koji su neophodni za djelovanje vitamina C na stanice.

Znanstvenici tvrde da je razlog tome ne samo vitamin C, već i druge tvari te njihov zajednički utjecaj na ljudski organizam.


Nekoliko istraživanja koja su pokazala da Camu Camu ima jedinstvena svojstva:

U jednoj studiji, 20 muških pušača pilo je sok camu camua ili uzimalo tablete vitamina C svaki dan, tjedan dana. Skupina koja je uzimala camu camu pokazala je smanjenje nekih markera za antioksidanse i oksidativni stres na kraju studije, u usporedbi s onima koji su imali tablete vitamina C i nisu pokazali nikakve promjene.

Baza dokaza za camu camu počiva na dobro provedenim studijama na životinjama i ljudima. Rezultati ovih studija ukazuju na potencijalno značajnu ulogu camu camu-a u multimodalnom, integrativnom upravljanju bolestima i wellnessu, posebno s obzirom na upalna stanja. Kao dodatak, samo voće nudi brojne načine za preradu i prezentaciju. Kao i kod svih proizvoda alternativne medicine, uključujući dodataka prehrani, što je sadržajnija baza dokaza, to je veće povjerenje u proizvod. Istodobno, ako se mogu podržati određene ljekovite tvrdnje, uključujući doziranje i potencijal neželjenih događaja, to će potrošači imati više povjerenja u proizvod.

Literatura i studije: NCBI (National Center for Biotechnology Information)💊💊 dvije kapsule dnevno

VIŠE


💊💊 dvije kapsule dnevno

VIŠE

Jelmark d.o.o.

Mošćenička 15
10 000 Zagreb
Mob: 091.223.8814
email: info@bioandina.hr

   

Newsletter