CAMU CAMU – Najviša razina vitamina C u prirodi

Najviša razina vitamina C u prirodi – Camu Camu


Znamo da je vitamin C najvažniji vitamin za zdravlje tijela i uma, ali i da ga tijelo ne može samo proizvesti, zbog čega ga moramo redovito unositi, a najbolje u prirodnom obliku, kroz voće i povrće. Najbogatije njime je neobično supervoće po nazivu Camu Camu (Myrciaria dubia).

Prvenstveno zbog gotovo nevjerojatno velike količine prirodnog vitamina C kojeg Camu Camu sadrži (30-60 puta više od naranče), kao i zbog ostalih hranjivih sastojaka, Camu Camu zaista možemo nazvati novom vitaminskom zvijezdom koja je zauzela broj jedan ljestvice po zastupljenosti vitamina C u voću. 

Na hrvatskom tržištu još uvijek relativno nepoznat, ali u ostatku svijeta – a posebice Južnoj Americi – već ima status superzvijezde. Ono što ovo voće čini tako posebnim je izuzetno visoka razina prirodnog vitamina C koje sadrži – zapravo, to je najveći dokumentirani izvor prirodnog vitamina C u biljnom carstvu! Bogato je antioksidansima, aminokiselinama, fitonutrijentima, vitaminima i mineralima što ga čini idealnom namirnicom i dodatakom prehrani.

Tablica razina vitamina C u svježem Camu Camu u usporedbi s drugim svježim voćem:

  • Camu Camu – 2280mg / 100g
  • Crni ribiz – 200mg / 100g
  • Kivi – 90mg / 100g
  • Jagoda – 60mg / 100g
  • Naranča – 50mg / 100g
  • Limun – 30mg / 100g
  • Jabuka – 6mg / 100g

Camu Camu (Myrciaria dubia) je malo drvo koje uglavnom raste u poplavljenim područjima prašume Amazone u Peruu i Brazilu, gdje se njegovo voće i lišće koriste tradicionalno u ljekovite svrhe, a njegova su svojstva stotinama godina amazonski domoroci u Južnoj Americi cijenili kao eliksir dugovječnosti.

Camu Camu drvo donosi male, okrugle plodove, bobice slične trešnji ili šljivi, a okusom podsjeća na hibiskus i borovnice, zbog svog izrazito kiselo-gorkog okusa svježeg ga može konzumirati samo lokalno stanovništvo Perua i Brazila, naviklo na njegov okus.

Prirodno obilje vitaminom C, ali i mnoštvom drugih korisnih hranjivih bioaktivnih tvari prepoznala je i kozmetička industija, te je Camu Camu jedan od glavnih sastojaka najskupljih kozmetičkih preparata (npr. Vichy) za njegu kože i kose.

Plod Camu Camu ne samo da se može  pohvaliti visokom razinom prirodnog vitamina C,već je i prepun bioaktivnih spojeva (antocijanina, flavonoidi,polifenoli i karotenoida), aminokiselina, sadrži vitamine tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, minerale, kalcij, kalij, željezo, fosfor te druge hranjive tvari važne za ljudski organizam.

Upravo sinergija esencijalnih vitamina i minerala čini ovaj kompleks vitamina C bioraspoloživijim što znači da je  puno lakši za apsorpciju i bez neželjenih posljedica kao kod nekih sintetičkih oblika vitmina C.

Camu Camu bobice – najbolji prirodni izvor vitamina C, super biljka idealan dodatak tvojoj zdravoj prehrani kao superhrana koje će našem organizmu donijeti niz dobrobiti.


Prirodni vs. umjetni vitamini

Znanost kemije nam omogućava da stvorimo molekule vitamina slične onima koje se nalaze i u prirodi. Međutim, sintetski ili umjetno stvoreni vitamini, iako strukturno isti, nisu uvijek točne kopije vitamina koje nalazimo u biljkama, a neke od razlika mogu imati utjecaja na njihovu biološku aktivnost.

Kemijska struktura molekule vitamina može utjecati na njezinu sposobnost apsorpcije, transporta i skladištenja, pa čak i raspadanja s vremenom, te na taj način utjecati i na njezin ukupni učinak.

Puno se debati vodilo oko toga jesu li umjetni vitamini istovjetni prirodnima. Glavna razlika u prirodnim i umjetnim vitaminima je sljedeća:

Prirodni vitamini: dobiveni su iz izvora cjelovite hrane (voća, povrća, bilja) te ih unosimo bilo kroz redovitu prehranu ili kroz prirodne dodatke prehrani, napravljene iz koncentriranih, dehidriranih namirnica.

Sintetski vitamini: izolirani vitamini stvoreni umjetno kroz industrijske procese.

Vitamini i njihovo sinergijsko djelovanje s ostalim nutrijentima

Općenito govoreći, prirodni vitamini ekstrahirani iz biljaka nisu samo biokompatibilni s ljudskom fiziologijom, već se nalaze i u kombinacijama s ostalim prirodnim sastojcima prisutnima u originalnom ekstraktu: polifenolima, koenzimima i sl. Ove kombinacije potiču sinergiju aktivnih sastojaka prisutnih u ekstraktu u smislu bioraspoloživosti i očekivanim fiziološkim učincima.

Uvriježeno je mišljenje da su sintetski stvoreni vitamini kemijski gotovo identičnima onima pronađenima u hrani. No, činjenica jest da su procesi proizvodnje sintetskih vitamina znatno drugačiji od načina na koji ih biljke stvaraju. Stoga, bez obzira na sličnu struktura, vaše tijelo bi moglo reagirati drugačije na umjetne nutrijente.Također, još uvijek je nejasno na koji način se sintetski vitamini apsorbiraju i koriste u tijelu. Neki se lako apsorbiraju, dok drugi ne. Razlog se krije u tome što kada jedemo pravu hranu, nikad ne unosimo izolirane vitamine, već cijele kombinacije vitamina, minerala, koenzima i enzima koji omogućavaju optimalnu iskoristivost u tijelu. Bez ovih dodatnih komponenti, sintetski vitamini teško da će biti iskorišteni od strane tijela na isti način na koji oni iz prirodnih izvora.

*Reference:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12936943/

Pretraga
Newsletter
  Cart