Camu camu – najveći izvor vitamina C u biljnom carstvu

Peruansko supervoće camu camu

Jeste li već upoznati sa ovom nevjerojatno nutritivno bogatom voćkom? Ukoliko niste, sada je pravo vrijeme da saznate više informacija o ovoj biljci neobičnog imena. Camu camu (Myrciaria dubia) je biljka iz obitelji mirti te je autohtona za područje amazonske prašume. Raste samoniklo u poplavnim područjima potoka i na obalama rijeka, jezera te močvara regije Amazone (Peru, Kolumbija, Brazil, Ekvador i Venezuela).

Za uspješan rast potrebno joj je vruće i vlažno tropsko okruženje gdje temperatura rijetko pada ispod 20 C’, ali može preživjeti i u suptropskim područjima bez mraza. Uglavnom raste u nizinskom području, do 300 m nadmorske visine. U izvornom okruženju može doseći visinu od 4 – 8 m, no tipično grm doseže visinu od 1-3 m. Stabljika je brončano-smeđe boje s glatkom i tankom korom te golim granama koje se nalaze nisko. Plod predstavlja kuglasta bobica promjera 1-3 cm, a njegova tanka kožica je zelene boje koja prelazi u crveno-smeđu do ljubičasto-crnu boju.

Iako je plod camu camu voća jestiv, rijetko se konzumira sirov zbog visoke kiselosti. Iz tog se razloga od njega rade osvježavajući sokovi, smoothiji, želei, džemovi, sladoledi, a može se koristiti i u obogaćivanju druge hrane te slanim receptima (umaci, sirove juhe). Ukoliko se koristi u malim količinama, njegov kiselkasti okus oplemenjuje jela jednako kao i sok od limuna. Osim toga, često ga pretvaraju i u nutraceutike ili ga stavljaju u energetske proizvode.

Nutritivna vrijednost camu camu voća

Nutritivna svojstva i djelovanje bioaktivnih spojeva čine camu camu vrlo vrijednom biljkom. Ova je voćka izuzetan izvor vitamina C. Iako se količina askorbinske kiseline na 100 g pulpe procjenjuje na otprilike 0,4-3,2 g, neki autori navode da camu camu može sadržavati i do 6 grama vitamina C/100 g ploda. U usporedbi s limunom i drugim agrumima na 100 g, camu camu sadrži i do 53 puta veću količinu vitamina C.

Međutim, camu camu nije samo izvor vitamina C, već obiluje i mnogim drugim bioaktivnim spojevima. Među njima su i polifenoli – spojevi koji uvelike koriste ljudskom organizmu i pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Oni dodatno doprinose ukupnom antioksidativnom kapacitetu ovog iznimnog peruanskog voća.

Osim vitamina C i polifenola, plod camu camu voća sadrži još i:
 • vitamine – tiamin (B1), riboflavin (B2) i niacin (B3)
 • minerale – kalij, kalcij, magnezij, natrij, željezo, cink
 • masne kiseline: palmitinska, stearinska, oleinska kiselina
 • aminokiseline: serin, valin, leucin
 • pigmente: antocijanine, karotenoide
 • te mnoge druge hranjive tvari važne za ljudski organizam.

Zbog sinergije svih ovih spojeva, camu camu ima iznimne farmakološke učinke koji su zaslužni za blagotvnorno djelovanje na organizam, a neki od njih su antioksidativna, antimikrobna, neuroprotektivna i antihipertenzivna aktivnost.

Blagotvorno djelovanje camu camu voća i vitamina C na organizam

Camu camu, zbog svojeg vrijednog nutritivnog sastava i bogatstva antioksidansa, djeluje neutralizirajuće na proizvodnju štetnih slobodnih radikala. Određeni autori navode kako se camu camu upotrebljava kod zatvora, gripe, dijabetesa i artritisa raznih vrsta. Još neke od indikacija za koje se koristi su: za poboljšanje astme, kod krvarenja desni, prehlade, gripe, umora, čireva, herpesa, Epstein Barr virusa, ali i za jačanje imuniteta i funkcije jetre. Osim toga, proizvodi dobiveni iz ovog voća koriste se i kao hranjive tvari za zdravlje kože, kose i noktiju.

Antioksidativna aktivnost

U usporedbi s drugim voćem, camu camu ima izvanredna antioksidativna svojstva protiv peroksilnih radikala i peroksinitrita. Kao što je već spomenuto, camu camu je bogat i vitaminom C, ali i fenolnim spojevima koji dodatno doprinose njegovoj antioksidativnoj aktivnosti. Antioksidansi učinkovito „eliminiraju“ potencijalno štetne slobodne radikale, štiteći stanice od oksidativnog oštećenja. Takvo se svojstvo vitamina C pripisuje sposobnosti formiranja relativno stabilnog slobodnog radikala askorbata koji služi kao donor jednog elektrona. Ovakav je mehanizam učinkovit i u prevenciji mutacija DNA koje su inducirane oksidacijom, zaštiti lipida od peroksidativnog oštećenja te popravku oksidiranih aminokiselinskih ostataka u održavanju integriteta proteina. S obzirom da je oksidativni stres uključen u patogenezu mnogih stanja i bolesti, vitamin C se koristi za prevenciju i liječenje raznih bolesti.

Protuupalno djelovanje

U jednom je istraživanju utvrđeno kako camu camu ima snažnija antioksidativna i protuupalna svojstva, u usporedbi s tabletama koje sadrže ekvivalentan sadržaj vitamina C. Camu camu je tako doprinio smanjenju markera oksidativnog stresa, ali i smanjenju upalnih markera poput C reaktivnog proteina (CRP). S druge strane, kod skupine koja je uzimala tablete s vitaminom C nije bilo nikakvih promjena. Razlog tomu je, pretpostavlja se, što camu camu sadrži i mnoge druge bioaktivne i antioksidativne tvari koje u sinergiji s vitaminom C povoljno utječu na zdravlje čovjeka.

Osim bolesti koje su upalne po samoj prirodi, poput upalnih bolesti crijeva i reumatoidnog artritisa, posve je jasno kako brojna kronična stanja i bolesti današnjice poput pretilosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i krvnih žila, ali i zloćudnih bolesti u svojoj podlozi imaju kroničnu upalu. U skladu s time, znanstvena zajednica je u stalnoj potrazi za prirodnim rješenjima koje će pomoći suzbiti kroničnu upalu, a obećavajuće rezultate u tom području nudi upravo camu camu.

Sinteza kolagena

Vitamin C od velike je važnosti za sintezu kolagena, s obzirom da stimulira sintezu svih vrsta kolagena doniranjem elektrona potrebnih za hidroksilaciju prolina i lizina u prokolagen. Sinteza kolagena bitna je za održavanje normalne vaskularne funkcije, angiogenezu tumora te za čvrstoću kože.

Vitamin C zapravo doprinosi:
 • održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti
 • normalnom metabolizmu stvaranja energije
 • normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
 • normalnom funkcioniranju živčanog sustava
 • normalnoj psihološkoj funkciji
 • normalnoj funkciji imunološkog sustava
 • smanjenju umora i iscrpljenosti
 • regeneraciji reducirane forme vitamina E
 • povećanju apsorpcije željeza
 • zaštiti stanica od oksidativnog stresa

Benefiti konzumacije prirodnog vitamina C

Prirodan i sintetski vitamin C jednaki su po kemijskoj strukturi i funkcijama. Međutim, konzumacija vitamina C kao dijela cjelovite hrane smatra se poželjnijim izborom zbog istodobnog konzumiranja mnogih drugih nutrijenata i fitokemikalija koje će dodatno doprinijeti zdravstvenoj dobrobiti ljudi. Također, određene su studije pokazale da se prirodni proizvod s vitaminom C, koji sadrži i bioflavonoide, lakše i bolje apsorbira nego sintetski askorbat.

Osim toga, već je gore spomenuta činjenica kako camu camu pokazuje snažniji antioksidativni kapacitet i protuupalno djelovanje od ekvivalentnog sadržaja sintetskog vitamina C, upravo zbog prisutnosti drugih antioksidativnih spojeva koje povećavaju dostupnost vitamina C.

Potrebno je još napomenuti da se doza do 2000 mg vitamina C/dan smatra sigurnom za konzumaciju. No, farmakokinetičke studije pokazale su kako uzimanje pojedinačnih doza do 200 mg ima puno višu bioraspoloživost. Tako se može zaključiti da je primjena nekoliko manjih doza svaki dan poželjnija od jedne velike doze.

Literatura:
Akter MS, Oh S, Eun JB, Ahmed M (2011) Nutritional compositions and health promoting phytochemicals of camu-camu (Myrciaria dubia) fruit: A review. Food Res. Int. 44(7), 1728-1732.

Carr AC, Vissers MC (2013) Synthetic or food-derived vitamin C—are they equally bioavailable? Nutrients 5(11), 4284-4304.

Grosso G, Bei R, Mistretta A, Marventano S, Calabrese G, Masuelli L, Giganti MG, Modesti A, Galvano F, Gazzolo D (2013) Effects of vitamin C on health: a review of evidence. Front Biosci (Landmark Ed) 18(3), 1017-1029.

Hernández MS, Carrillo M, Barrera J, Fernández-Trujillo JP (2011) Camu-camu (Myrciaria dubia Kunth McVaugh). U: Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits, Woodhead Publishing, str. 352-375e.

Lim TK (2012) Myrciaria dubia. U: Edible Medicinal And Non Medicinal Plants, Springer, Dordrecht, str. 631-638.

Pretraga
Newsletter
  Cart