Aktivirani Maca prah prirodna pomoć kod menopauze

4. studenoga 2019.0

Maca – čudesna adaptogena biljka koja stotinama godina pomaže kod ženskih problema

Smatra se da prosječna žena u  razdoblju menopauze provede gotovo jednu trećinu životna, a najnoviji demografski pokazatelji ukazuju da se više od 45% žena u Hrvatskoj nalazi u pre ili postmenopauzi.

Konzumacijom maca praha u liječenju simptoma menopauze u zadnje vrijeme dobiva mnogo pozornosti zbog svog prirodnog porijekla jer Maca prah je 100% prirodan dodatak prehrani. Žene u Peruu godinama koriste ovu adaptogenu biljku za rješavanje svih ženskih problema a najviše simptoma menopauze, samo što su one u mogućnosti kuhati najkvalitetniji korijen Mace koji dolazi iz regije Junin dok ostatak svijeta je osuđen na sirovi Maca prah koji kupujemo od preprodavača bez saznanja o porijeklu. Premda znamo da se Maca u Peruu isključivo kozumira kuhana ili  želatinizirana (tehnosloški proces koji simulira kuhanje mace) trebamo izbjegavati prah sirove Mace.

 


Maca – prirodna pomoć kod menopauze

Maca sadrži mnogo hranjivih sastojaka i bioaktivnih spojeva koji mogu ublažiti neugodne simptome menopauze kao što su naleti vrućine, noćno znojenje, tjeskoba i depresija.

Menopauza je stanje koje opisuje odsutnost menstruacije kod žena u trajanju od jedne godine ili više. Hormonska fluktuacija i neredovite menstruacije koje vode do menopauze klasificiraju se kao pre menopauza. Promjene u ravnoteži spolnih hormona tijekom prijelaza iz prirodne menstruacije u prije i nakon post-menopauze povezane su s nizom različitih simptoma kao što su naleti vrućine, bolovi, ukočenost, bolovi u zglobovima, suhoća rodnice, smanjen libido, loš san, anksioznost i depresija. Dugoročno, menopauza također povećava rizik od kardiovaskularne (srčane) bolesti i osteoporoze. Naleti vrućine I noćno znojenje mogu dovesti do poremećaja spavanja, proizvodeći anksioznost i palpacije zbog promjene krvnog tlaka i otkucaja srca. Ove anomalije suženja krvnih žila kod žena u menopauzi jedan su od glavnih razloga  povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Prosječna dob žena u menopauzi je 52 godine, iako na vrijeme nastanka mogu utjecati drugi faktori, poput pušenja .

Maca za razliku od nekih biljaka, poput crvene djeteline, cimicifuge ili soje NE SADRŽI fitoestrogene niti tvari nalik fitoestrogenima.

Macu, tradicionalno ljekovito korijensko povrće iz Perua, narod Inka stoljećima  koristi za pomoć ženama u menopauzi. Osušeno korijenje mace tradicionalno se kuha u čajevima ili kašama, a žene ih svakodnevno konzumiraju prije post-menopauze radi ublažavanja simptoma menopauze i pomaže ženama  da lakše prođu ovu  fazu života. Maca, Lepidium meyenii Walpers ili Lepidium peruvianum Chacon , sadrži mnoge korisne hranjive sastojke koji se mogu boriti sa širokim spektrom simptoma. Iz znanstvenih studija poput onih opisanih u nastavku, znamo da maka djeluje  na poboljšanje mnogih simptoma menopauze i kroničnih zdravstvenih problema.


Kako maca može pomoći kod simptoma menopauze

Menopauza Bioandina

Pokazalo se da visoka razina flavonoida prisutnih u maci smanjuje više faktora rizika od kardiovaskularnog sustava, uključujući krvni tlak i napredovanje ateroskleroze. Sveukupno, studije su pokazale da maca ima značajan potencijal za smanjenje dugoročnog rizika od kardiovaskularnih bolesti kod žena u postmenopauzi.

Sinergijski gledano, maca također može poboljšati zdravlje kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze tijekom i nakon menopauze. U kliničkim studijama maca je pružila zaštitni učinak protiv gubitka kostiju u modelima glodavaca , vjerojatno djelujući preko vezanja kanabinoidnog receptora ili regulacije endokanabinoida u mozgu. Regulativni učinci makandondobinoida posljedice su ključnih bioaktivnih molekula nazvanih makamidi koji nastaju tradicionalnim sušenjem korijena na suncu. Uz to, maca fitosteroli, u kombinaciji s drugim čimbenicima, pomažu u smanjenju kolesterola i sprječavanju razgradnje kostiju.  Ostali bitni vitamini, minerali, aminokiseline i zdrave masne kiseline prisutni su u maci, doprinose ukupnom zdravlju. Zdrave hranjive tvari u maci djeluju na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i sprječavanje  osteoporoze nakon menopauze.

Aktivirani crveni Maca prah ne zamjenjuje hormone već se koristi se za lučenje hormona stabilnosti. Premium MIX žute, crvene i crne mace je zbog nižeg sadržaja glukozinolata najprikladniji za primjenu kod osoba s usporenim radom štitnjače.

Nekim ženama je menopauza uz fizičke čimbenike uznemirujuća i može dovesti do povećane razine anksioznosti i depresije. Maca ima izravno antidepresivno djelovanje , te može poboljšati raspoloženje.

U dvije male kliničke studije žene koje su uzimale macu osjetile su poboljšanje seksualne funkcije, ublažavanje anksioznosti i depresije.

Maca sadrži mnogo hranjivih sastojaka i bioaktivnih spojeva koji mogu umanjiti neugodne simptome menopauze poput vrućine, noćnog znojenja, tjeskobe i depresije. Štoviše, redovita uporaba maca praha može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti povezanih s post-menopauzom i osteoporoze.

Kliničke studije pokazale su snažne i jasne dokaze da maca može biti prirodna zamjena hormonskoj nadomjesnoj terapiji u liječenju simptoma menopauze, bez ikakvih nuspojava. Za one koji traže 100% prirodno i dugoročno rješenje za menopauzu, maca bi trebala biti dio vaše svakodnevne rutine.

Bioandina aktivirani MIX maca prah
Premium MIX aktivirane Mace pomoć kod menopauze za žene koje imaju problema sa usporenim radom štitnjače

Bioandina aktivirani MIX maca prah

Bioandina aktivirani maca prah
Crveni aktivirani Maca prah za pomoć ženama kod monopauze

Bioandina aktivirani maca prah

Kako konzumirati prah Mace?

Za početak treba napomenuti Maca je hrana te se teško možete predozirati, ali…  Kod make nema gornje granice i svi su različiti, stoga je važno pronaći idealnu dozu koja odgovara vašem tijelu, za neke je to možda manje od preporučene, za druge može biti i više. Jedan od čimbenika koje bi trebali uzeti u obzir je Vaša tjelesna težina kada počinjete s konzumacijom Maca praha. Optimalna dnevna doza od 5g preporučuje se za ženske osobe između 55 i 65kg te muške osobe između 70 i 85kg. Preporučujemo da počinjete sa dnevnom dozom od 5g odnosno jedne vrećice te zavisno o tjelesnoj aktivnosti, mentalnom naporu, stresu ili nekom drugom naporu povećavate dozu.
Svaki dan, po mogućnosti u jutarnjim satima, pola sata prije doručka, jednu vrećicu Mace razmutite u soku od naranče, limuna ili omiljenom smoothieu. Deset minuta nakon primjene ne biste trebali uzimati tekućinu ili hranu za učinkovitiju apsorpciju ljekovitih sastojaka..

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Korisnika (0 osvrta)
Ocjena
Što kažu ostali korisnici... Ostavite svoj osvrt
Sortiraj po:

Budite prvi i ostavite svoj osvrt.

User Avatar User Avatar
Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Ostavite svoj osvrt


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *


Jelmark j.d.o.o.

Mošćenička 15
10 000 Zagreb
Mob: 091.223.8814
email: [email protected]

   

Newsletter

#ostanidoma 


Besplatna dostava za sve MACA proizvode