Što je uopće imunitet i koja je njegova funkcija?
Imunološki sustav je glavni mehanizam obrane domaćina od infektivnih agenasa iz okoliša poput bakterija, gljivica, virusa i parazita. Sastoji se od timusa, slezene, limfnih čvorova i specifičnih imunoloških stanica. Postoje dva funkcionalna dijela imunološkog sustava koji djeluju na otpornost protiv mikroorganizama, a to su urođena (prirodna) i stečena (specifična) imunost.
Urođeni imunitet je prva linija obrane. Njegova je uloga sprječavanje ulaska gotovo svih infektivnih agenasa i njihova brza eliminacija ukoliko ipak uspiju ući u naš organizam. Stečena imunost se, s druge strane, razvija u kontaktu s uzročnicima bolesti i usmjerena je specifično protiv tog antigena.
Općenito, tvar koja stimulira naš imunološki sustav je nespecifična tvar poput makrofaga i neutrofila. Oni pojačavaju obrambenu sposobnost fagocita i limfocita te stimuliraju proizvodnju interferona i interleukina, a posljedica toga je aktivacija imunološkog sustava.
Najbitnija osobina imunološkog sustava je sposobnost prepoznavanja i razlikovanje milijuna prijetnji našem organizmu. Oba dijela imunološkog sustava međusobno „komuniciraju“, a ta se komunikacija odvija putem adhezijskih molekula i proizvodnje kemijskih glasnika. Kada imunološki sustav prepozna signale, reagira u smjeru rješavanja problema, a ukoliko se ne uspije aktivirati na vrijeme dolazi do infekcija. Međutim, ukoliko je imunološki sustav aktivan bez stvarne prijetnje tj. reagira na određene tjelesne stanice, javljaju se alergijske reakcije ili autoimuni poremećaji.
Peruanski saveznici za snažniji imunitet
Camu camu
Camu camu (Myrciaria dubia) je biljka iz obitelji mirti te je autohtona za područje amazonske prašume. Raste samoniklo u poplavnim područjima potoka i na obalama rijeka, jezera te močvara regije Amazone. Plod voća je kuglasta bobica promjera 1-3 cm. Iako je jestiv, camu camu se rijetko konzumira sirov zbog visoke kiselosti. Iz tog se razloga od njega rade osvježavajući sokovi, smoothiji, želei, džemovi, sladoledi, a može se koristiti i u obogaćivanju druge hrane te slanim receptima (umaci, sirove juhe).
Ova je voćka izuzetan izvor vitamina C. Iako se količina askorbinske kiseline na 100 g pulpe procjenjuje na otprilike 0,4-3,2 g, neki autori navode da camu camu može sadržavati i do 6 grama vitamina C na 100 g ploda. U usporedbi s limunom i drugim agrumima na 100 g, camu camu sadrži i do 53 puta veću količinu vitamina C.
Međutim, camu camu nije samo izvor vitamina C, već obiluje i mnogim drugim nutritivno vrijednim spojevima. Među njima su i polifenoli – spojevi koji uvelike koriste ljudskom organizmu i pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Oni dodatno doprinose ukupnom antioksidativnom kapacitetu ovog iznimnog peruanskog voća. Osim njih prisutne su masne kiseline, aminokiseline, minerali (kalij, kalcij, magnezij, željezo, cink), karotenoidi itd.
U usporedbi s drugim voćem, camu camu ima izvanredna antioksidativna svojstva protiv peroksilnih radikala i peroksinitrita. Antioksidansi ovog peruanskog voća učinkovito „eliminiraju“ potencijalno štetne slobodne radikale, štiteći stanice od oksidativnog oštećenja.
S obzirom da je oksidativni stres uključen u patogenezu mnogih stanja i bolesti, vitamin C se koristi i za prevenciju i ublažavanje simptoma raznih bolesti te pruža zaštitu od infekcija i bakterijskih toksina. Osim toga, doprinosi apsorpciji željeza, stvaranju kolagena, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.
Istraživanjima je dokazano kako suplementacija vitaminom C doprinosi proizvodnji bijelih krvnih stanica. Također, mnogo se znanstvenika posvetilo istraživanjima o utjecaju vitamina C na prehlade i infekcije gornjih dišnih puteva. Iako vitamin C nema utjecaja na smanjenje stope infekcije, pokazalo se kako ipak može smanjiti vrijeme i intenzitet same bolesti.
Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. S obzirom da se radi o ekstraktu cijelog ploda, osim obilja vitamina C sadrži i mnoge druge vrijedne nutrijente poput kalija, kalcija, aminokiselina, masnih kiselina, organskih spojeva, pektina i škroba. Također, vrlo je dobar izvor i bioaktivnih spojeva poput polifenola.
Kao prirodan vitamin C, bioraspoloživiji je i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1) te 75 mg prirodnog vitamina C. Tako dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % PU vitamina C za žene te 167 % PU za muškarce.
Mačja kandža
Mačja kandža (Uncaria tomentosa) poznata je kao „životvorna loza Perua“. Koristi se više od 2 000 godina kao ljekovita biljka te je također autohtona u amazonskim prašumama i drugim tropskim područjima Srednje i Južne Amerike. Ime je dobila po kukastom trnju koje raste duž stabljike i nalikuje mačjim kandžama. Iako postoji nekoliko vrsta ove biljke, najčešće se koriste Uncaria tomentosa i Uncaria guianensis. Zbog svojih svojstva, visokog sadržaja alkaloida i jednostavnosti standardizacije, poželjnijom se smatra upravo U. tomentosa.
Ova dragocjena biljka smatra se svetom biljkom za liječenje još od davnina, a dijelovi koji su se koristili u medicinske svrhe tijekom povijesti su kora stabljike i korijena. Peruanska plemena su od te kore biljke pripremali dekocije te ju pili kao čaj. Tradicionalno su ju koristili za liječenje mnogih bolesti poput reume i artritisa, bolesti urinarnog trakta, čireva na želucu, gastritisa i drugih gastrointestinalnih poremećaja. Osim toga, koristila se i kao antioksidans, tonik za sprječavanje bolesti, „pomlađivač“ imunološkog sustava te kao antimikrobno i protuupalno sredstvo.
Iako je provedeno vrlo malo znanstvenih studija, ova se biljka široko upotrebljava u alternativnoj medicini. Razlog tome može biti njezino djelovanje na jačanje imunološkog sustava, inhibiciju upale te suzbijanje replikacije virusa. Mačja kandža sadrži niz spojeva poput oksindol alkaloida, glikozida kinovinske kiseline, terpene i steroide. Smatra se kako ti spojevi pokazuju različita farmakološka svojstva, uključujući antioksidativno, antivirusno, protuupalno, antireumatsko i imunostimulirajuće djelovanje.
Mačja kandža ima nekoliko mehanizama djelovanja: smanjuje upalne molekule TNF-α i NF-κB, blokira otpuštanje enzima iNOS koji stvara slobodne radikale kao dio imunološkog odgovora te blokira otpuštanje enzima COX-1 i COX-2 koji imaju bitnu ulogu u upalama i bolovima. Osim toga, omogućuje stimulaciju imunološkog sustava povećavajući otpornost na bolesti kada je tijelo imunosuprimirano zbog stresa, pothranjenosti ili zbog učinka nekih lijekova. Određeni oksindol alkaloidi izolirani iz mačje kandže poput izopteropodina, pteropodina i izomitrafilina značajno pojačavaju fagocitozu. Dodatno, neka su istraživanja pokazala da ekstrakti kore stabljike U. tomentose stimuliraju proizvodnju interleukina 1 i 6 (IL-1 i IL-6).
Prema Europskoj agenciji za lijekove (EMA), mačja se kandža koristi za jačanje imunološkog sustava, kao pomoćna terapija za jačanje zaštitnog kapaciteta organizma te za ublažavanje simptoma poremećaja lokomotornog sustava (reume, upale zglobova, artritis).
Bioandina Mačja kandža kapsule kombinacija su praha i atomiziranog ekstrakta kore stabljike mačje kandže (Uncaria tomentosa). Ovaj “recept” rađen je prema stoljetnoj recepturi zbog dobivanja najboljeg omjera postotka oksindol alkaloida. Atomizacijom se postižu bolja svojstva od ishodnih suhih tvari – čestice su homogeniziranije, bolje topljive i imaju bolja morfološka svojstva. Osim toga, postiže se i veća stabilnost proizvoda te se osigurava jednostavnija primjena te se poboljšava terapijski ishod uz minimaliziranje nuspojava.
Magistra nutricionizma Ana Marija Medved
Literatura:
Batiha GES, Magdy Beshbishy A, Wasef L, Elewa YH, Abd El-Hack ME, Taha AE, Al-Sagheer AA, Devkota HP, Tufarelli, V (2020) Uncaria tomentosa (Willd. ex Schult.) DC.: A review on chemical constituents and biological activities. Appl. Sci. 10(8), 1-12.
Calder PC i Kew S (2002) The immune system: a target for functional foods? Br. J. Nutr. 88(S2), S165-S176.
Calder PC i Kew S (2002) The immune system: a target for functional foods? Br. J. Nutr. 88(S2), S165-S176.
Erowele GI i Kalejaiye AO (2009) Pharmacology and therapeutic uses of cat’s claw. Am. J. Health Syst. Pharm. 66(11), 992-995.
European Medicines Agency (2016) Assessment report on Uncaria tomentosa (Willd. ex Schult.) DC., cortex, str. 1-67.
Ghasemian M, Owlia S, Owlia MB (2016) Review of anti-inflammatory herbal medicines. Adv. Pharmacol. Sci. 2016, 1-11.
Grosso G, Bei R, Mistretta A, Marventano S, Calabrese G, Masuelli L, Giganti MG, Modesti A, Galvano F, Gazzolo D (2013) Effects of vitamin C on health: a review of evidence. Front Biosci. 18(3), 1017-1029.
Hernández MS, Carrillo M, Barrera J, Fernández-Trujillo JP (2011) Camu-camu (Myrciaria dubia Kunth McVaugh). U: Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits, Woodhead Publishing, str. 352-375e.
Karacabey K i Ozdemir N (2012) The effect of nutritional elements on the immune system. J. Obes. Wt. Loss Ther. 2(9), 1-6.
Kemper KJ (1999) Cat’s Claw (Uncaria tomentosa). The Center for Holistic Pediatric Education and Research. The Longwood Herbal Task Force, str. 1-13.
Lim TK (2012) Myrciaria dubia. U: Edible Medicinal And Non Medicinal Plants, Springer, Dordrecht, str. 631-638.