1. ŠTO JE MACA?
  Maca (Lepidium peruvianum Chacon) je gomoljasta biljna vrsta iz peruanskih Anda i raste na nadmorskim visinama višima od 3500 m. Uzgaja se više od 1000 godina. Izgleda kao rotkvica ili repa, no zapravo je iz porodice kupusnjača. Postoje tri varijateta korijena žuti, crveni i crni koji se razlikuju po sastavu aktivnih tvari od kojih svaki ima svoje područje djelovanja. Uspijeva u ekstremnim klimatskim uvjetima te se zbog toga svrstava u rijetke adaptogene biljke. Biološka i nutritivna svojstva mace koja su istražena i potkrijepljena dostupnim studijama nastala uslijed uvjeta i specifičnosti surove klime tog podneblja.
 2. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SIROVE I ŽELATINIZIRANE MACE?
  Nakon berbe i sušenjana zubatom suncu u Andama, korijen BioAndina Mace se termički obrađuje pod uvjetima povišenog tlaka i temperature. Drugim riječima, simulira se proces kuhanja mace, pri čemu škrob korijena Mace dobiva želatiniziranu strukturu. Takvu Macu već stoljećima konzumira domicilno stanovništvo Anda – kuhanu, ne sirovu!  Želatinizacijom Maca postaje znatno podnošljivija za probavumikrobiološki sigurna i zdravstveno ispravna, a najvažnije nutrijenti iz Mace optimalno bioraspoloživi u organizmuŽelatinizacijom se dobiva koncentriranija maca, budući da je za 1kg želatinizirane Mace potrebno čak 4kg sirove Mace. To je razlog i razlike u cijeni u odnosu na sirovu (raw) Macu.
 3. POSTOJE LI NEKE NUSPOJAVE KOD UZIMANJA MACE
  Bioandina želatinizirana (aktivirana) Maca je registrirana kao dodatak prehrani, te izvorno se konzumira kao hrana. Do sada nema poznatih nuspojava kod konzumiranja Maca sa drugim lijekovima. No postoje neka oboljenja kod kojih se je važno informirati o dozi i vrsti Mace. Bioandina aktivirane Mace sadrže 100% čisti Maca prah, dok crvena i crna Maca kompleks kapsule sadrže aktivirani ekstrakt Mace sa dodatkom B6 i B12 vitamina.
 4. ZAŠTO SU U KAPSULE CRNE I CRVENE MACE DODANI VITAMINI B6 I B12?

  Obogatili smo Bioandina aktiviranu crvenu i crnu Macu u kapsulama upravo zbog važnosti i djelovanja B12 i B6 vitamina u samom organizmu.

  Vitamin B6 ima ulogu u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina, kemijskih neurotransmitera živčanog sustava, crvenih krvnih zrnaca i prostaglandina. Ovaj vitamin je nužan za razmnožavanje stanica te kao takav igra važnu ulogu u trudnoći i pravilnoj funkciji imunosnog sustava, mukozne membrane, kože, crvenih krvnih zrnaca i radu mozga.

  Simptomi deficita vitamina B6 uključuju anemiju, artritis, depresiju, poremećaje učenja, mišićni spazam, slabost, pojavu akni.
  Iako je deficit vitamina B6 rijedak, može se javiti kod alkoholičara, bubrežnih bolesnika, žena koje uzimaju kontracepcijske tablete te kod poremećaja imunosnog sustava.

  Vitamin B12 u organizmu regulira formiranje krvnih zrnaca i ugradnju željeza. U slučaju nedostatka B12 vitamina dolazi do perniciozne anemije te deficita krvnih zrnaca. Ovaj vitamin je neophodan za zdrav živčani sustav. Poremećaj u ravnoteži, trnci u prstima ruku i nogu pa čak i paraliza nogu mogu se javiti kao rezultat dugotrajnog deficita B12 vitamina.
  Vitamin B12 također djeluje na pojačanu produkciju energije, metabolizam (ugljikohidrata, masti i bjelančevina), potiče rast i duži životni vijek stanica te je potreban za pravilnu probavu.

  Simptomi deficita koji se javljaju kao rezultat deficita vitamina B12 su kronični umor, neuroza, slab apetit, dermatitis, grčevi, kardiovaskularne bolesti te perniciozna anemija.
  Deficit vitamina B12 određuje se mjerenjem količine vitamina u krvi. Osobe koje su posebno izložene deficitu su striktni vegetarijanci, stariji ljudi s degenerativnim bolestima probavnog sustava, osobe s oštećenim, inficiranim ili čak uklonjenim donjim dijelom tankog crijeva.

 5. KOLIKA JE PREPORUČENA DNEVNA DOZA?

  Maca kapsule: Popijte jednu do dvije kapsule dnevno najbolje uz obrok doručak ili rano poslijepodne.

  Maca u prahu: Uzmite jednu (5g) vrećicu na dan s vodom, sokom, shoothiem, jogurtom ili toplim napitkom… Preporučuje se poslije prvog obroka u danu ili rano poslijepodne.

 6. KOLIKO DUGO TREBAM PITI MACA PRAH DA BI SE VIDIO NJEZIN UČINAK?

  Bioandina aktivirana Mace su 100% prirodan dodatak prehrani koji zahtijeva vrijeme i redovitu konzumaciju.

  Aktivirana Maca konzumira svakodnevno tijekom najmanje 6-12 tjedana kako bi se procijenila učinkovitost i djelovanje.

 7. SADRŽI MACA GLUTEN?
  Ne. Maca je 100% bez glutena. Gluten dolazi samo od žitarica, a Maca je korjenasto povrće.
 8. SA KOJIM NAMIRNICAMA I TEKUĆINAMA MOGU KONZUMIRATI MACU?
  Maca prah možete miješati s gotovo svim namirnicama hrane i pića. Jako dobro se slaže što se tiče okusa sa citrusima i čokoladnim notama. Ovdje možete vidjeti neke od naših recepata.
 9. TREBA LI SE RADITI PAUZA ? KOLIKO DUGO SMIJEM PITI MACA PRAH?
  Stanovništvo Perua Macu koriste svakodnevno tijekom cijelog života. Preporučujemo vam da pijete Maca prah ili kapsule koliko god vam odgovara. Može se mijenati vrsta Mace prema potrebama, kao i sama doza, a pauza se može raditi od 5 do 30 dana, samo zbog toga da malo promijenite rutinu i da ne dođe do zasićenja.
 10. JE LI AKTIVIRANA MACA PRIMJERENA ZA VEGETARIJANCE I VEGANE?
  Da.
 11. KAKO IZABRATI KOJA VRSTA MACA PRAHA ILI KAPSULA JE NAJBOLJA ZA MENE?
  Za sva pitanja oko odabira vrste Mace, konzumacije ili nuspojava, kontaktirajte naš Bioandina Maca ekspert tim. Upit pošaljite na email adresu: savjetovanje@bioandina.hr
Pokreni video
Koju macu odabrati?

Dr. sc. Stribor Marković zasigurno je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih stručnjaka na polju fitoterapije i aromaterapije u Hrvatskoj i šire, osoba koja neumorno radi na promociji znanstveno potvrđene fitoterapije i aromaterapije, autor knjige Fitoaromaterapija koji mnogi fitoterapeuti nazivaju fitoterapijskom Biblijom. Ugostili smo dr. Stribora Markovića koji je za bioandinu govorio o efektima mace. Što je maca? Po čemu se razlikuju korijeni mace i za što se ona koristi? Koji su benefiti i kako djeluje? Koja je razlika između sirove i termički obrađene aktviirane mace i brojna druga pitanja. 

Upit pošaljite na email adresu: savjetovanje@bioandina.hr

  Cart