Mačja kandža – peruanska biljka koja daje život

Čudotvorna biljka neobičnog imena

Južna Amerika uistinu obiluje svojom bioraznolikošću te je dom cijelog niza jedinstvenih biljaka i plodova koje posjeduju izvanredno hranjivo i ljekovito djelovanje na ljudski organizam. Tako među zanimljivim biljkama svakako vrijedi izdvojiti biljku neobičnog izgleda koja se naziva mačja kandža.

Uncaria tomentosa poznatija je kao mačja kandža, a njezino ime potječe od španjolskog naziva „Uña de Gato“ koji označava malo, zakrivljeno trnje koje raste duž stabljike i nalikuje na mačje kandže. To je tropska ljekovita loza iz obitelji Rubiaceae (broćevke), a potječe iz amazonske prašume i drugih područja Srednje i Južne Amerike. Spororastuća je biljka koja se penje u visinu, a može narasti do 30 metara. No, da bi dostigla zrelost, ponekad joj je potrebno čak 20 godina.

Ova dragocjena biljka smatrala se svetom biljkom za liječenje još prije 2 000 godina, a dijelovi koji su se koristili u medicinske svrhe su kora stabljike i korijena. Peruanska plemena Ashaninka, Aguarurna, Cashibo i Shipibo od njezine su kore pripremali dekocije te su ju pili kao čaj. Tradicionalno su ju koristili za liječenje mnogih bolesti poput astme, apscesa, alergija, artritisa, bakterijskih i virusnih infekcija, čira na želucu i drugih poremećaja gastrointestinalnog trakta, bolesti urinarnog trakta te menstrualnih nepravilnost. Osim toga, koristila se i kao antioksidans, tonik za sprječavanje bolesti, „pomlađivač“ imunološkog sustava te kao antimikrobno i protuupalno sredstvo. U određenim se slučajevima koristila i za liječenje mentalnih poremećaja (npr. anksioznost).

Prema Europskoj agenciji za lijekove (EMA), neke od indikacija za koje se mačja kandža danas koristi su:
 • ublažavanje simptoma te liječenje poremećaja lokomotornog sustava (reuma, upala zglobova, artritis)
 • pomoćna terapija za jačanje zaštitnog kapaciteta organizma
 • jačanje imunološkog sustava
 • pomoćna terapija u liječenju akutnih i rekurentnih zaraznih bolesti
 • akutna i kronična upala kože – ugriz insekata, posjekotine, modrice, poticanje epitelizacije.

Bioaktivni spojevi U. tomentose

Mnogi su znanstvenici prepoznali vrijednost ove biljke te odlučili provesti istraživanja na njoj. Tako je u mačjoj kandži, u posljednjih 20 godina, identificirano ukupno 50 spojeva, a njih čak 35 se može smatrati jedinstvenima za ovu biljnu vrstu.

Mačja kandža sadrži razne biološki aktivne sastojke, a samo neki od njih su:

 • oksindol alkaloidi
 • steroli
 • organske kiseline
 • tanini
 • proantocijanidini
 • glikozidi kinovinske kiseline
 • flavonoidi

Svi su ti spojevi odgovorni za ljekovita svojstva ove dragocjene peruanske biljke. Međutim, značajna skupina spojeva koju svakako valja izdvojiti su oksindol alkaloidi jer brojni autori blagotvorno djelovanje Uncaria tomentose pripisuju upravo tim spojevima. Također, većina se pripravaka na tržištu i standardizira na sadržaj oksindol alkaloida, što je znak kvalitete ovog dodatka prehrani.

Mačja kandža ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, a ono se može pripisati mnogim fitokonstituentima ove biljke poput, već navedenih, oksindol i indol alkaloida, fitosterola, organskih kiselina, proantocijanidina, polifenola te glikozida kinovinske kiseline.

Iako postoji nekoliko vrsta mačje kandže, najviše se cijeni upravo Uncaria tomentosa zahvaljujući bogatstvu biološki aktivnih tvari koje su u njoj pronađene.

Mehanizam djelovanja i farmakološki učinci mačje kandže

Mačja kandža omogućuje stimulaciju imunološkog sustava povećavajući otpornost na bolesti kada je tijelo imunosuprimirano zbog stresa, pothranjenosti ili zbog učinka nekih lijekova. Istraživanjima je utvrđeno kako ova biljka ima sposobnost inhibirati ekspresiju gena iNOS izazvanu lipopolisaharidima, stvaranje nitrata, staničnu smrt, proizvodnju PGE2 te aktivaciju NF-κB i TNF-α. Osim toga, u nekim je istraživanjima primijećena i stimulacija proizvodnje interleukina (IL-1 i IL-6).

Drugim riječima, Uncaria tomentosa djeluje citoprotektivno protiv jakih oksidansa, kao hvatač slobodnih radikala, potiskuje apoptozu (staničnu smrt) te regulira ekspresiju gena.

Antioksidativna aktivnost

Antioksidativno djelovanje mačje kandže pripisuje se postojanju polifenola, alkaloida i monomera flavan-3-ola. Određene pretkliničke procjene otkrivaju kako ova biljka ima sposobnost obraniti organizam od oksidativnog stresa, uključujući peroksinitrite koji su uključeni u artritis, ali i mnoge druge kronične upalne bolesti. Također, neke studije navode da su hidroksibenzojeva, hidroksicimetna i proantocijanidinska kiselina odgovorne za snažno „čišćenje“ slobodnih radikala unutar organizma te protuupalno djelovanje. Osim toga, mačja kandža ima citoprotektivni učinak zbog sposobnosti interakcije sa štetnim oksidansima pa iz tog razloga djeluje i na regulaciju stanične smrti.

Antineoplastična aktivnost

Zbog visokog sadržaja oksindol alkaloida, neki autori sugeriraju da bi mačja kandža mogla imati imunostimulirajuće i antitumorsko djelovanje. Istraživanjima je utvrđeno da ekstrakti Uncaria tomentose imaju antiproliferativan učinak protiv stanične linije SW620 adenokarcinoma debelog crijeva, MCF7 raka dojke i AGS želučanih stanica. Jedna je studija objavila da mačja kandža sprječava upalne reakcije, ali i tumor staničnom proliferacijom na način da inhibira NF-κB – nuklearni faktor kapa beta.

Protuupalno djelovanje

Protuupalna svojstva povezana su s inhibicijom ekspresije gena iNOS koja je inducirana lipopolisaharidima, formiranjem nitrata i staničnom smrti. Također, mačja kandža ima sposobnost prevenirati aktivaciju ključnog transkripcijskog faktora NF-κB koji regulira brojne aspekte našeg imuniteta te služi kao važan posrednik u ekspresiji proupalnih molekula. Upravo prevencijom aktivacije NF-κB, inhibira se i produkcija TNF-α, faktora tumorske nekroze koji potiče upalu.

Antimikrobna, antiviralna i antiprotozoalna aktivnost

Antimikrobni se učinak kore mačje kandže pripisuje uglavnom prisutnosti proantocijanidina, a antivirusni prisutnosti glikozida kinovinske kiseline. Samo neke od bakterija, virusa i parazita na koje su ekstrakti Uncaria tomentose djelovali su: Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, rinovirus 1B, RNA virus negativnog lanca te paraziti Babesia.

Dodatno, pokazalo se kako pročišćene frakcije oksindol alkaloida i glikozida kinovinske kiseline povoljno djeluju protiv herpesa (HSV), a imaju i zaštitnu aktivnost kod oštećenja DNA koja su inducirana UV zrakama.

Bioandina Mačja kandža – atomizacija ekstrakta radi boljeg terapijskog ishoda

Bioandina Mačja kandža (Cat’s claw) dodatak je prehrani koji je zapravo kombinacija atomiziranog ekstrakta i praha kore stabljike mačje kandže (Uncaria tomentosa).

Atomizacija predstavlja proces sušenja raspršivanjem, prilikom kojeg se tekućina (ekstrakt) raspršuje u sitne kapljice koje se miješaju s vrućim zrakom u komori za sušenje. Čestice praha dobivenog atomizacijom su homogeniziranije, bolje topljive i imaju bolja morfološka svojstva. Također, atomizacijom se postiže veća stabilnost proizvoda te se poboljšava terapijski ishod uz minimaliziranje nuspojava. Atomizirani ekstrakt koji se nalazi u kapsulama sadrži 5 % oksindol alkaloida (8 mg).

Ograničenja u primjeni

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), doza od 20-350 mg ekstrakta osušene kore mačje kandže, odnosno 300-500 mg praha u kapsulama raspoređeno u 2-3 doze/dan smatra se sigurnom. U nekim su studijama korištene dnevne doze od 60-100 mg ekstrakta za liječenje osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Ove se doze, općenito, dobro toleriraju i ne smatraju se opasnima po zdravlje. Ipak, postoje stanja kada je ovu biljku bolje ne konzumirati. U tu skupinu spadaju trudnice, dojilje i djeca, ali isto tako i osobe na terapiji antikoagulansima, imunosupresivima te osobe koje se pripremaju za operaciju.

Literatura:
Batiha GES, Magdy Beshbishy A, Wasef L, Elewa YH, Abd El-Hack ME, Taha AE, Al-Sagheer AA, Devkota HP, Tufarelli, V (2020) Uncaria tomentosa (Willd. ex Schult.) DC.: A review on chemical constituents and biological activities. Appl. Sci. 10(8), 1-12.

Brown MJ (2019) Cat’s Claw: Benefits, Side Effects, and Dosage https://www.healthline.com/nutrition/cats-claw#dosage Pristupljeno 7. srpnja 2022.

Erowele GI, Kalejaiye AO (2009) Pharmacology and therapeutic uses of cat’s claw. Am. J. Health-syst. Ph. 66(11), 992-995.

European Medicines Agency (2016) Assessment report on Uncaria tomentosa (Willd. ex Schult.) DC., cortex, str. 1-67.

Hardin SR (2007) Cat’s claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis. Complement. Ther. Clin. 13(1), 25-28.

Kemper KJ (1999) Cat’s Claw (Uncaria tomentosa). The Center for Holistic Pediatric Education and Research. The Longwood Herbal Task Force, str. 1-13.

Santos Araújo MDC, Farias IL, Gutierres J, Dalmora SL, Flores N, Farias J, de Cruz I, Chiesa J, Morsch VM, Chitolina Schetinger MR (2012). Uncaria tomentosa—adjuvant treatment for breast cancer: clinical trial. Evid-based Compl. Alt. 2012, 1-8.

Pretraga
Newsletter
  Cart