Neplodnost parova - Bioandina Premium MACA

Neplodnost parova

freestocks-ux53SGpRAHU-unsplash-1280x853.jpg

NEPLODNOST PAROVA


Neplodnost je dijagnoza s kojom se danas suočava čak  oko 15-18%  parova. Uzrok leži podjednako i u ženama i u muškarcima, a u nekim slučajevima ostaje nepoznat. Znanost pokušava ‘dokučiti’ u čemu je problem i ponuditi rješenja poput umjetne oplodnje i lijekova, no ne treba zaboraviti kako i priroda ima svoj odgovor kroz fitoterapiju.

Mnogobrojna istraživanja dokazuju sve veću povezanost neplodnosti i raznih okolišnih čimbenika, a nezdravi životni stil ima značajnu ulogu u sve većem smanjenju reproduktivne sposobnosti populacije!

Velika istraživanja posljednjih godina bilježe neprestan pad plodnosti muškaraca i to od čak 30% pa sve do 50% u odnosu na period prije 30 godina. Zašto je tomu tako? Pad koncentracije spermija i njihova pokretljivost, kao i zdravlje janjnih stanica kod žena u moderno doba usko se veže uz stil života i način prehrane – što utječe na plodnost parova.


ŠTO JE NEPLODNOST I NAJČEŠĆI UZROCI?


Za početak, važno je razjasniti sve pojmove vezane uz neplodnost (infertilitet). Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, neplodnost je definirana kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon najmanje godinu dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Neki stručnjaci u širu definiciju uključuju i nemogućnost začeća nakon 6 mjeseci u žena starijih od 35 godina, ali i mogućnost začeća, ali nemogućnost iznošenja trudnoće zbog spontanih pobačaja.

Primarna neplodnost se dijagnosticira ako žena nikad nije imala dovršenu trudnoću, a sekundarna neplodnost označava nemogućnost postizanja trudnoće nakon barem jedne prethodne trudnoće. Subfertilitet označava smanjenu plodnost – ako par postiže trudnoću nakon dužeg razdoblja nego je to slučaj s parom uredne plodnosti.


Najčešći uzroci neplodnosti kod žena:

🔴 HORMONALNI POREMEĆAJI
🔴 POREMEĆAJI OVULACIJE
🔴 NAČIN ŽIVOTA
🔴 STRES
🔴 SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI
🔴 ZATAJENJE JAJNIKA


Najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca:

🔴 POKRETLJIVOST I KOLIČINA SPERME
🔴 NAČIN ŽIVOTA
🔴 STRES
🔴 BOLESTI GENITALNIH ORGANA
🔴 PRIROĐENA NEPLODNOST


NEPLODNOST KOD ŽENA

Neplodnost znači nemogućnost trudnoće seksualno aktivnog para nakon godinu dana pokušaja (ili šest mjeseci ako žena ima 35 ili više godina). Žene koje mogu zatrudnjeti, ali ne mogu ostati trudne, također mogu biti neplodne.

U žena, niz čimbenika može poremetiti ovaj proces u bilo kojem koraku. Žensku neplodnost uzrokuje jedan ili više dolje navedenih čimbenika.


POREMEĆAJI OVULACIJE

Poremećaji ovulacije, što znači da ovulirate rijetko ili uopće ne. Problemi s regulacijom reproduktivnih hormona od strane hipotalamusa ili hipofize ili problemi s jajnikom mogu uzrokovati poremećaje ovulacije.

🔴 Sindrom policističnih jajnika (PCOS). PCOS uzrokuje neravnotežu hormona, što utječe na ovulaciju. PCOS je povezan s rezistencijom na inzulin i pretilošću, abnormalnim rastom dlaka na licu ili tijelu i aknama. To je najčešći uzrok ženske neplodnosti.

🔴 Disfunkcija hipotalamusa. Dva hormona koja proizvodi hipofiza odgovorna su za poticanje ovulacije svakog mjeseca – folikul-stimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Prekomjerni fizički ili emocionalni stres, vrlo visoka ili vrlo niska tjelesna težina ili nedavno znatno povećanje ili gubitak kilograma mogu poremetiti proizvodnju ovih hormona i utjecati na ovulaciju. Neredovita ili odsutna razdoblja najčešći su znakovi.

🔴 Prerano zatajenje jajnika. Ovaj poremećaj koji se naziva i primarnom insuficijencijom jajnika, obično je uzrokovan autoimunim odgovorom ili preranim gubitkom jajnih stanica iz jajnika (moguće genetikom ili kemoterapijom). Jajnik više ne proizvodi jajašca, a smanjuje proizvodnju estrogena kod žena mlađih od 40 godina.

🔴 Previše prolaktina. Hipofiza može uzrokovati prekomjernu proizvodnju prolaktina (hiperprolaktinemija), što smanjuje proizvodnju estrogena i može uzrokovati neplodnost. To je obično povezano s problemom hipofize, a to također mogu uzrokovati lijekovi koje uzimate za neku drugu bolest.


OŠTEĆENJE JAJOVODA (NEPLODNOST JAJOVODA)

Oštećene ili začepljene jajovode sprječavaju spermu da dođe do jajne stanice ili blokira prolazak oplođene jajne stanice u maternicu.

Uzroci oštećenja ili blokade jajovoda mogu uključivati:

  • Upalna bolest zdjelice, infekcija maternice i jajovoda zbog klamidije, gonoreje ili drugih spolno prenosivih infekcija, kao i urinarne infekcije
  • Prethodna operacija na abdomenu ili zdjelici, uključujući operaciju izvanmaternične trudnoće, u kojoj se oplođeno jajašce ugrađuje i razvija u jajovodu umjesto maternice


ENDOMETRIOZA

Endometrioza se javlja kada se tkivo koje normalno raste u maternici ugradi i raste na drugim mjestima. Ovaj dodatni rast tkiva – i njegovo kirurško uklanjanje – može uzrokovati ožiljke, koji mogu blokirati jajovode i spriječiti spajanje jajne stanice i sperme.

Endometrioza također može utjecati na sluznicu maternice, remeti implantaciju oplođenog jajašca.


UZROCI MATERNICE ILI VRATA MATERNICE

Uzroci maternice ili vrata maternice mogu utjecati na plodnost ometajući implantaciju ili povećavajući vjerojatnost pobačaja:

  • Benigni polipi ili tumori (miomi) česti su u maternici. Neki mogu blokirati jajovode ili ometati implantaciju, što utječe na plodnost. Međutim, mnoge žene koje imaju miome ili polipe zatrudne.
  • Ožiljci od endometrioze, pobačaja, kiretaža ili upala u maternici mogu poremetiti implantaciju.
  • Abnormalno oblikovane maternice
  • Fibromi maternice i ostali fizički problemi maternice.

NEOBJAŠNJIVA NEPLODNOST

Ponekad se uzrok neplodnosti nikad ne pronađe. Kombinacija nekoliko manjih čimbenika kod oba partnera mogla bi prouzročiti neobjašnjive probleme s plodnošću. Iako je frustrirajuće ako nemate konkretnog odgovora, ovaj se problem s vremenom može ispraviti.

Faktori rizika:
Dob, pušenje, težina, seksualna povijest, alkohol, izloženost kemijskim spojevima, droga, pobačaji, nedavne operacije, kronične upale, autoimune bolesti, lijekovi, bolesti bubrega i urinarnog sustava ili bolesti jetre i nekih od virusa (hepatitis C ili B), dijabetes, teška šminka i sintetski materijali odjeće koju nosite, okoliš, kao i mnogi drugi ako vam je organizam osjetljiv.


NEPLODNOST MUŠKARACA

Neplodnost muškaraca i narušeno muško zdravlje isprepleteni su sa seksualnim funkcioniranjem, oba negativno djeluju na mušku psihu zbog reputacije među drugim muškarcima.

Neplodnost nije samo medicinski problem, već i životna kriza. Može utjecati na međuljudske, bračne i društvene odnose, te uzrokovati značajne emocionalne i psihološke štete. Put na koji neplodni par mora krenuti nije lagan. To rezultira pojavom širokog spektra emocionalnih i fizioloških poremećaja, koji mogu biti destruktivni i imati štetan i trajan utjecaj na njihove živote.

Muškarci se podvrgavaju različitim bitkama kad se suoče s osobnom neplodnošću. Te bitke uključuju anksioznost zbog potencije, muževnosti i seksualne adekvatnosti. Muškarci su u jednakoj mjeri pod bolnim utjecajem neispunjene želje za djetetom, ali manje su otvoreni pričati o svojim osjećajima.

Institut za psihoanalizu ustvrdio je da je muška neplodnost “napad na muški osjećaj samoga sebe koji oživljava osjećaj konkurencije, kastracije i iskustva s traumama u razvoju”.


KAKO DOLAZI DO MUŠKE NEPLODNOSTI?

Muška neplodnost nastaje zbog slabe proizvodnje sperme, nenormalne funkcije sperme ili blokade koje sprječavaju isporuku sperme.Više je velikih studija utvrdilo da je u posljednjih 50 godina zabilježena značajna redukcija kvalitete spermija. Od niže koncentracije spermija, pokretljivosti, slabijih morfoloških pokazatelja pa do povišenih DNK oštećenja spermija

Glavni znak muške neplodnosti je nemogućnost začeća djeteta, jer često nema drugih očitih znakova ili simptoma.

U nekim slučajevima uzroci neplodnosti su:

     🔴 varikokela – proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) koji testis opskrbljuje krvlju, stanja koja blokira prolazak sperme,
     🔴 orhitis – upala testisa koja nastaje kao teška komplikacija zaušnjaka (mumps),
     🔴 spolno prenosive bolesti – klamidija, gonokok, trihomonas, ureaplazma i mikoplazma,
     🔴 imunološki uzroci – gdje spermalna antitijela nastaju u nekih muškaraca nakon virusne infekcije prostate ili epidimisa, kod povrede  ili operacije u području testisa, a najčešće kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere.

Iako većina muškaraca s muškom neplodnošću ne primjećuje simptome nemogućnosti začeća djeteta, znakovi i simptomi povezani s muškom neplodnošću uključuju:

     🔴 Poblemi sa seksualnom funkcijom – na primjer, poteškoće s ejakulacijom ili male količine ejakulirane tekućine, smanjena seksualna želja ili poteškoće u održavanju erekcije (erektilna disfunkcija)
     🔴 Bol, oticanje ili kvržica u području testisa
     🔴 Ponavljajuće respiratorne infekcije, urogenitalne infekcije
     🔴 Nenormalan rast grudi (ginekomastija)
     🔴 Smanjen rast dlaka na licu ili tijelu ili drugi znakovi kromosomske ili hormonalne nepravilnosti
     🔴Niži broj spermija od normalnog (manje od 15 milijuna sperme po mililitru sjemena ili ukupno spermatozoida manje od 39 milijuna po ejakulatu)

Ostala oštećenja spolnih žlijezda

Oštećenja testisa mogu nastupiti uslijed zračenja (ionizirajuće i elektronsko), kao i toksičkog djelovanja raznih otrova i lijekova. Visoka temperatura na radnom mjestu, kontakt sa određenim kemikalijama kao što su organska otapala (toluen, benzen, ksilen), olovo, kadmij, živa i drugi teški metali, anestetički plinovi, pesticidi, herbicidi, dioksin kao i pretjerano pijenje alkohola, pušenje i neuredan život mogu naštetiti plodnosti. Stoga je u nekim slučajevima dovoljna terapija promjena načina života.


ALTERNATIVNA PRIRODNA POMOĆ

Hormonska ravnoteža jedan je od temelja zdravlja svake žene. Kad se ta delikatna ravnoteža poremeti pojavljuju se ozbiljni fizički problemi, koji su često uvod u probleme emocionalne prirode, jer izravno djeluju na samopouzdanje žena.

Os hipotalamus i hipofiza uravnotežuje cjelokupnu homeostazu endokrinog sustava.

Drugim riječima, potencijalnim djelovanjem na uravnoteženje djelovanja „glavnog softvera“ osi hipotalamusa i hipofize, djeluje se ujedno i na uravnoteženje ostalih organa koji su pod nadzorom ove osi: epifize, nadbubrežnih (adrenalnih) žlijezda, štitnjače, jajnika, testisa i gušterače.

Adaptogene biljke i antioksidansi ukazuju na moguće djelovanje kao podrška organizmu za homeostazu hormonalnog stanja organizma kroz razdoblja promjena stanja organizma  koja se mijenja prema promjenama hormona koji se događaju i u pubertetu i kasnije kroz nastavak života, kao i samoga starenja!Ljekovite biljke, adaptogenog djelovanja mogu biti moćna podrška prehrani u podršci organizmu kada se koriste na vrijeme i u pravoj dozi. Pritom je najbolji individualni pristup, u skladu sa simptomima parova.

Biljke se općenito smatraju sigurnima za upotrebu, neka ograničenja ipak postoje, zbog čega je poželjno prije primjene posavjetovati se sa stručnom osobom.

Savjeti mogu pomoći u optimizaciji plodnosti:

🟢 Održavajte normalnu težinu.
🟢 Prestati pušiti.
🟢 Izbjegavajte alkohol.
🟢
Smanjiti stres.
🟢 Ograničite kofein.
🟢
Piti dovoljno vode obogaćene mineralima.
🟢
Paziti na podrijetlo kozmetike za lice tijelo kosu i nokte kao i trepavice.
🟢
Pripaziti na prehranu i primjenti pravila organske prehrane prema krvnoj grupi.
🟢
Baviti se kreativnim radom.
🟢
Boraviti u prirodi i dodir kao i draganje pospješuje povećanje oxytocina hormona blaženstva.


Jelmark d.o.o.

Mošćenička 15
10 000 Zagreb
Mob: 091.223.8814
email: info@bioandina.hr

   

Newsletter