Ovakve zdjele su idealan obrok jer sadrže jako puno nutrijenata, vitamina i hranjivih sastojaka. Poigrajte se sa sastojcima i pronađite ono što vama najviše odgovara. Slobodno ju pripremite večer ranije i odnesite na posao.
Ja sam kao bazu koristila quinou. Quinoa se naziva majkom svih žitarica iako uopće nije žitarica. Ova drevna visokohranjiva namirnica je ,uz kukuruz, bila jedna od dviju osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka.
Quinoa je kompletan izvor bjelančevina s obzirom da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Možete ju koristit u salatama, juhama, varivima, polpetama…. Jako je zdrava i bilo bi šteta da ju ne uvrstite u svoj jelovnik.
Naravno, umjesto nje u ovom receptu možete koristiti bulgur, kuskus, ječam, proso, amaranth…..
Osobno u obrok salatama volim kombinirati i sirovo i termički obrađeno povrće koje mijenjam ovisno o sezoni.
Za ovaj recept sam koristila pečene tikvice, sirove rajčice, mrkvu i krastavac. S tikvicom sam ispekla i već kuhani slanutak. Pečenjem će dobiti hrskavu teksturu i biti još ukusniji.
Dresing od humusa je izvrstan način da svom jelu dodate novu dimenziju, jednostavno ga je napraviti, a zbilja će obogatiti svako jelo. Osim što ga možete koristiti kao dresing, može biti i izvrstan umak za jela s tjesteninom.
Recept:
- 80 g suhe quinoe
- Tikvica, narezana na polumjesece
- 250 g kuhanog slanutka ( ili slanutka iz konzerve)
- Sol po ukusu
- Mlaz maslinovog ulja
- Žličica dimljene crvene paprike
- Žličica ružmarina
- 50 g kuhanog kukuruza ( ili iz konzerve)
- 100 g matovilca
- 250 g rajčica, narezanih na kockice ili polovice
- 1 manji krastavac, narezan na kolutove
- 1 mrkva, narezana na tanke rezance


Priprema:
Dressing
- 3 žlice humusa
- Mlaz maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- Žličica senfa
- Žličica kopra
- Sok polovice limuna
- 1 dcl hladne vode