S četrdeset osjećaš se drugačije a za sve su krivi hormoni

19. studenoga 2019.0

S četrdeset osjećaš se drugačije a za sve su krivi hormoni.


Endokrini sustav sastoji se od skupine žlijezda i organa koji reguliraju i kontroliraju različite tjelesne funkcije stvarajući i izlučujući hormone. S dvadeset niti ne znaš što su hormoni iako si se konfrontirao s njima po prvi puta u pubertetu. Kako godine idu promjene se sve više i više osjećaju a za sve su krivi ti isti hormoni s kojima si se upoznao u pubertetu.

Što su hormoni ?

Hormoni su kemijske tvari koje utječu na aktivnost tijela. U osnovi, hormoni služe kao glasnici, kontroliraju i koordiniraju aktivnosti u cijelom tijelu. I s godinama su sve glasniji i glasniji ili sve tiši i tiši. Toliki kaos znaju napraviti da niti sam ne znaš što se događa s tobom.

Razina većine hormona opada sa starenjem, ali neki hormoni ostaju na razini tipičnoj za one u mlađih odraslih, a neki i rastu. Kad se to počinje događati onda govorimo da si u disbalansu.

Endokrina funkcija općenito opada s godinama jer hormonski receptori postaju manje osjetljivi. I tu osjetimo ulazak u menopauzu. Irelevantno dali ste žena ili muškarac vi ćete ući u to stanje u jednom određenom momentu u vašem životu.

Razine reproduktivnih hormona estrogena i progesterona počinju tada nepravilno fluktuirati. Hormonska neravnoteža uzrokuje onda uobičajene simptome: valovi, gubitak libida, bol u prsima, nesanica, depresija, vaginalna suhoća itd . Mnogim ženama koje imaju ove simptome može biti olakšanje da je hormonalna neravnoteža uzrokovana perimenopauzom normalna ali i da je možda krivac za sve manjak hranjivih tvari.

Slična skupina simptoma poznata je i kao nedostatak testosterona: manjak libida, problemi s prostatom, depresija, bol u prsima, nesanica Itd.

Muška menopauza uključuje pad proizvodnje testosterona kod muškaraca koji su stariji od 50 godina. Da, i muškarci se muče s ovim stanjem unutar organizma ali nažalost izuzetno se malo o tome priča.

Ako imate preko četrdeset i osjećate da vas muče neki od simptoma velika je vjerojatnost da ste ušli u treću dekadu vašeg života. Ušli ste u menopauzu.


Facebook grupa Hormonalni

Pridružite se i budite dio naše Facebook grupe Hormonalni disbalans i iscrpljenost organizma.

Ova grupa je za sve one koji si žele pomoći i saznati više o predmenopauzi, menopauzi, plodnosti, kroničnoj iscrpljenosti organizma, problemima sa prostatom, aknama, libidom, ….., napravimo razliku i podržimo jedni druge savjetima kako bi imali više ravnoteže, energije i zdravlja u našim životima.

Administratori iz naše grupe mogu pomoći oko vaših pitanja sa svakodnevnim objavama na navedene teme i od njih ćete dobiti podršku oko vašeg stanja. Možete sudjelovati u raspravama o tome kada i koju vrstu Mace odabrati kako bi postigli hormonalnu ravnotežu i djelovali na iscrpljenost organizma.

{{ reviewsOverall }} / 5 Korisnika (0 osvrta)
Ocjena
Što kažu ostali korisnici... Ostavite svoj osvrt
Sortiraj po:

Budite prvi i ostavite svoj osvrt.

User Avatar User Avatar
Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Ostavite svoj osvrt


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *


Jelmark d.o.o.

Mošćenička 15
10 000 Zagreb
Mob: 091.223.8814
email: [email protected]

   

Newsletter