Sve vrste MACA praha koje postoje

Sve vrste MACA praha koje postoje

Tri-vrste-Mace-1280x595.jpg

Sve vrste MACA praha koje postoje

Maca, čudesna adaptogena biljka uzgaja se u tri glavne boje: žuta, crvena i crna. Iako u suštini pripadaju istoj vrsti, biljci Lepidium peruvianum Chacon, svaka od njih ima specifična i jedinstvena svojstva i svaka se koristi za tretiranje određenih stanja. 

Vrste maca

Uzgoj mace

Sve tri različite boje uzgajaju se iz istog sjemena i nije moguće samostalno kultivirati samo jednu boju mace (gledajući sjemenku ne možemo znati hoće li iz nje izrasti crveni, crni ili žuti korijen) tako da smo ostavljeni na milost i nemilost genetike. Koji će gen određivati fenotip (boju) korijena iz pojedine sjemenke ovisi o mnogobrojnim faktorima, a jedan od njih je i puka slučajnost.
S ovom izjavom o slučajnosti sigurno se ne bi složili stari peruanski šamani iz naroda Quechua koji su vjerovali kako nam majka priroda daje onoliko pojedine mace koliko nam treba. Naime, po jednom usjevu dobijemo približno 70% žute mace, 20% crvene i svega 10% crne mace. Za stare narode to je bio znak u kojim bi se količinama pojedina boja trebala konzumirati.


Interpretacija jednog šamanskog zapisa iz pokrajine Junin u Peruu:

Maca želi da žutu konzumiramo svaki dan pa zato raste u izobilju, to je naša hrana. Crna i crvena su rijetke i svete i koriste se samo za tretiranje određenih medicinskih stanja

Ovu ‘filozofiju’ danas potvrđuju moderna istraživanja i studije kojima se utvrđuje količina i vrsta bioaktivnih tvari u pojedinoj sorti mace. Primarni je razlog postojanja sorti različite boje različita količina biljnog pigmenta antocijanina. Taj flavonoid biljkama može dati crvenu, plavu, ljubičastu ili crnu boju.

Vrste Maca
Sjeme Maca korijena

Današnja znanstveno utemeljena preporuka za konzumaciju mace identična je onoj starih peruanskih naroda. Žuta je za svakodnevnu dugotrajnu uporabu jer osigurava ravnotežu, dok se crvena i crna konzumiraju kod kroničnih i akutnih upalnih procesa u našem tijelu.


Žuta maca za dugoročan hormonalni balans i energiju


MIX ili kako ga još nazivaju blend Maca koja je jedinstven proizvod. Riječ je o kombinaciji sve tri vrste peruanske mace, pri čemu se u najvećem udjelu 70% nalazi žuta maca u kombinaciji s crvenom i crnom. Žuta maca daje najveći urod te se preporučuje njena svakodnevna konzumacija koja snaži otpornost našega tijela na sve vrste stresa. Dovodi do uspostavljanja hormonalne ravnoteže pa značajno ublažuje simptome PMS-a i menopauzalne tegobe. Također se pokazala vlo učinkovitom pri nepravilnom radu štitnjače i kod oboljelih od autoimunih bolesti. Osim toga, žuta maca poboljšava sportsku izvedbu, mentalno zdravlje i plodnost, a preporučuje se i kod preiscrpljenosti (adenalnog umora).
Žuta maca ima najširi raspon makamida i bioaktivnih tvari te se nakon 8 do 12 tjedana konzumacije zamjećuju značajna poboljšanja ravnoteže i stanja cijelog organizma. Miks tri vrste Mace je u točnom omjeru kakav nam je dala majka priroda odnosno kakav je bio urod polja bez kasnije selekcije po bojama jer priroda nas je stvorila i zna što to je najbolje za nas. U našoj ponudi možete pronaći Premium MIX želatiniziranu macu koja je jedinstven proizvod na tržištu.
Premium Mix Maca BioandinaCrvena maca za ženske probleme i probleme s prostatom


Vrste maca

Crvena maca je rjeđa sorta, njen udio u urodu iznosi približno 20% stoga se ona koristi pri tretiranju određenih medicinskih stanja. Kako bismo lakše zapamtili za koja se stanja preporuča koja maca, možemo reći da je crvena maca ˝ženska˝, iako ju, naravno uvelike konzumiraju muškarci kod problema sa prostatom.
Ženama se preporuča konzumacija crvene mace kod akutnih simptoma PMS-a i menopauze, kod osteoporoze i kao tretman za neplodnost. Poboljšava raspoloženje i smanjuje umor, iscrpljenost i anksioznost te poboljšava zdravlje i izgled kože, a osobito je učinkovita kod problema s aknama.
Muškoj se populaciji crvena maca preporučuje kao izrazito učinkovita kod problema funkcije prostate.
Naše vlastite studije pokazale su da crvena maca sadrži više razine bioaktivnih tvari koje potiču smirujući i anti-anksiozni učinak na živčani sustav.
Crvena Maca Bioandina


Crna maca za povećanje izdržljivosti i snage


Crna maca kao najrjeđa sorta, čiji udio u urodu iznosi svega 10-ak %, smatra se najsnažnijom macom pa ju možemo zvati ˝muškom˝ macom, ali opet napominjemo kako je ta podjela samo mali mnemotehnički trik, a crnu macu bezbrižno mogu konzumirati i žene.
Uporaba crne mace preporuča se sportašima jer njenom konzumacijom dolazi do povećanja izdržljivosti i snage, pozitivno utječe na mentalni fokus i pamćenje pa se preporučuje učenicima i studentima kod kognitivnih izazova. Koristi se pri liječenju akutnog umora i simptoma depresije, poboljšava raspoloženje, daje poletnost i pomaže pri adaptaciji na stres.
Studije su pokazale da crna maca dovodi do povećanja broja i pokretljivosti spermija pa se muškarcima preporučuje kao tretman neplodnosti. Osim toga osnažuje libido i koristi se kao afrodizijak.
Crna maca Bioandina

Korijen Crne Mace

Saznajte više o djelovanju mace na ljudski organizam i zašo je peruanska maca super hrana na našem blogu.
S obzirom na to da sami sudjelujemo u cjelokupnom procesu uzgoja mace jamčimo Vam izvornost i izvrsnost proizvoda. Njenu zdravstvenu ispravnost provjerava nadležni akreditirani laboratorij u Zagrebu.