Tradicionalna medicina Anda i Amazone – Čarobna i ljekovita flora

Jeste li se ikad zapitali kako su se ljudi liječili prije pojave suvremenih saznanja, farmaceutskih lijekova i modernih dijagnostičkih metoda?  Logično, okretali su se prirodi, a svoje zdravlje pronalazili u ljekovitom bilju. Prozor u prirodni pristup liječenju izvrsno nam pruža tradicionalna medicina južne Amerike gdje je sinergija nevjerojatne bioraznolikosti flore i tradicionalnih znanja njegovanih i razvijanih tisućama godina dovelo do razvitka holističkog pristupa zdravlju koji je aktualan i dan danas. 

Prirodno bogatstvo južne Amerike možda najbolje oslikava područje Amazone i posebice Anda gdje su specifični, a nerijetko i surovi vremenski uvjeti doveli do razvitka na stotine jedinstvenih biljnih vrsta , a kojem su autohtoni narodi našli brojne ljekovite primjene.  Broj biljaka koje se koriste u medicinske svrhe u ovom predjelu je toliko impresivan da se ovo regionalno područje, posebice ono Perua, u literaturi često naziva „zdravstvenom osovinom“ andske kulture i predstavlja temelj tradicionalne medicine južne Amerike.

Ljekovite biljke čine temelj tradicionalne medicine Anda i Amazone

Iako pojam iscjelitelja možda vežemo uz neka drevna vremena i narode, njihova filozofija, pristup zdravlju i oslanjane na ljekovitost biljaka je i dalje itekako aktualno na području Anda i Amazone.  Ljekovite biljke naprosto ovdje ima nezamjenjivu ulogu, a razlog tome je posve jasan: osim što su utkane u samu kulturu i tradiciju tamošnjeg stanovništva, pristup zdravstvenim centrima (kakve ih mi poznajemo) je za mnoge nedostižno, ponajviše zbog prostorne izoliranosti.

Stoga se stanovnici ruralnih područja, za svoje tegobe, najradije okreću iscjeliteljima koji posjeduju nevjerojatno poznavanje lokalne flore. Ti lokalni znalci često zove naziv „curanderos“ i iako postoji nekoliko različitih vrsta takvih iscjelitelja te oni sve više tradicionalno znanje spajaju s modernom, zapadnom medicinom, važan dio njihove „terapije“ i dalje čine upravo raznolike biljke.

Te se biljke pomno skupljaju nerijetko poštujući posebne tradicionalne procedure: biljke se beru ranu ujutro i to na prazan želudac, traži ih se za dozvolu da se uberu, a pri odlasku se ostavlja dar prirodi (primjerice u vidu duhana ili posebnog likera koji se  pripravlja od šećerne trske). Dokaz je to koliko lokalni iscjelitelji žive u skladu s prirodom poštujući sve što im ona pruža. 

Ljekoviti biljni pripravci pripremaju se od cijele,  ali i dijelova biljaka poput cvjetova, listova, stabljiki, korijena koji se najčešće koriste za pripremu ljekovitih uvaraka i obloga. Zanimljivo, „medicinski“ ritual se najčešće odvija u domu iscjelitelja koji ima poseban oltar posvećen liječenju i na kojem se često nalaze razni iscjeliteljski objekti poput kamenja, keramičkih posuda, školjki, ali i kršćanskih simbola poput križeva i prikaza svetaca.  U literaturi se spominje i praćenje posebne dijete u cijelom procesu – najčešće je riječ o nezačinjenoj kuhanoj riži i plantani (posebna vrste banane koja se kuha, a karakteristična je za latinsku Ameriku).

To nam otkriva dodatnu i izuzetno važnu dimenziju tradicionalne medicine južne Amerike- nije bitna samo biološka i fiziološka perspektiva, već ljudsko biće u cjelini i kako ono može povratiti unutarnju ravnotežu i cjelokupno zdravlje.

Najčešće tegobe na repertoaru tradicionalne medicine Anda i Amazone

Curanderosi pomažu svojim klijentima u širokom rasponu tegoba: od bolova u trbuhu i širokog dijapazona probavnih tegoba, preko reumatskih  i drugih bolova, vrućice, raznih infekcija (posebice respiratornih)  do psihosomatskih i mentalnih tegoba, koji su, prema podacima, u porastu.  Problemi s jetrom, bubrezima, urinarnim infekcijama kao i bolestima srca i krvnih žila su također često na repertoaru, a njihovo je znanje osobito na cijeni i kada su u pitanju  problemi reproduktivnog sustava i žensko zdravlje.

Samo kao primjer, Aloe vera, nevjerojatna biljka poznata po povoljnom učinku na obnovu kožu (osobito nakon opeklina) i zdravlje probavnog sustava, zahvaljujući snažnom protuupalnom djelovanju tradicionalno  se koristi kod vaginalnih upala. U slučaju iregularne mjesečnice curanderosi će možda neočekivano preporučiti gorki pelin (Artemisia absinthium) koji je danas poznat po svom antiparazitskom djelovanju.  Biljke iz roda Lamiuma poput metvice i mažurana se, među ostalim, koriste u kontracepcijske svrhe, a tu je i čitav niz biljaka kojima se pripisuje afrodizijačko djelovanje.  

A to je tek šačica primjera, ima ih naravno na stotine, što ukazuje na nevjerojatno znanje curanderosa o samim biljkama i njihovom ljekovitom djelovanju. Znanje je to koje se pomno njeguje i prenosi s generacije na generaciju.

Moderna perspektiva na andsku i amazonsku tradicionalnu medicinu

Kada govorimo o tradicionalnoj medicini Ana i Amazone izuzetno je nezahvalno izdvajati pojedine biljke, jer svaka od njih (a broji ih se minimalno 500) čini važan dio lokalne farmakopeje i  ima svoje specifičnosti i blagotvornosti . Osim toga, u pravilu se,  razne  ljekovito biljke koriste i kombiniraju zajedno u pripravku potencirajući na taj način svoje blagotvorno djelovanje.

Naravno da postoje neke biljke koje su toliko na cijeni da su poneke stekle i svjetsku slavu poput mačje kandže (Uncaria tomentosa), Sangre del Drago odnosno zmajeve krvi  (Croton lechleri), graviole (Anoona muricata), verdolage ili tušta (Portulaca oleracea L)) i možda najveće zvijezde: mace (Lepidiym meyneii) no tradicionalna medicina južne Amerike je znatno kompleksnija od njenih pojedinačnih predstavnika.

Suživot s prirodom i primjena medicinskih biljaka je duboko ukorijenjena u sam način života lokalnog stanovništva. Biljke se cijene i poštuju, a nerijetko i smatraju učinkovitijim i sigurnijim od modernih lijekova. Stoga ne iznenađuje kako se proteklih desetljeća primjena medicinskih biljaka sve više integrira i u klinike diljem južne Amerike. Sinergija modernih znanja i tradicionalnog poznavanja ljekovite flore Anda i Amazone je zasigurno odličan put za razvoj dubljeg razumijevanja onoga što su drevni narodi već davno otkrili i razvili.

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.

Literatura:

Bussmann, R. W., & Sharon, D. (2018). Medicinal plants of the Andes and the Amazon – The magic and medicinal flora of Northern Peru. Ethnobotany Research and Applications, 15, 1–295.

Vandebroek I, Van Damme P, Van Puyvelde L, Arrazola S, De Kimpe N. A comparison of traditional healers’ medicinal plant knowledge in the Bolivian Andes and Amazon. Soc Sci Med. 2004 Aug;59(4):837-49.

Mathez-Stiefel SL, Vandebroek I, Rist S. Can Andean medicine coexist with biomedical healthcare? A comparison of two rural communities in Peru and Bolivia. J Ethnobiol Ethnomed. 2012 Jul 24;8:26.

Tresca G, Marcus O, Politi M. Evaluating herbal medicine preparation from a traditional perspective: insights from an ethnopharmaceutical survey in the Peruvian Amazon. Anthropol Med. 2020 Sep;27(3):268-284.

Monigatti M, Bussmann RW, Weckerle CS. Medicinal plant use in two Andean communities located at different altitudes in the Bolívar Province, Peru. J Ethnopharmacol. 2013 Jan 30;145(2):450-64.

Pretraga
Newsletter
    Cart