BLOG - Želatinizirana maca (ne sadrži želatinu) - BIOANDINA

30. kolovoza 2018.0

Želatinizacija mace je pojam koji logično zbunjuje svakog korisnika, posebice vegetarijanca ili vegana, jer asocira na životinjsku želatinu. Zato je izuzetno važno razjasniti što je želatinizacija i koje su njene prednosti, te čemu ona služi.

Želatinizacija je kontrolirani tehnološki proces kojim se uslijed djelovanja povišenog tlaka i temperature potiče želatiniziranje škroba, odnosno stvaranje škrobne paste ili gela. Kemijski gledano, želatinizacija je postupak kojim se vodikove veze u škrobu “razbijaju” uslijed djelovanja povišene temperature. U smislu probavljivosti, želatinizirani škrob se brže resorbira nego sirovi škrob.

Kako je maca u osnovnoj strukturi makronutrijenata slična krumpiru, odnosno obiluje složenim ugljikohidratom – škrobom, drevne Inke, kao i lokalno stanovništvo peruanskih Anda macu uvijek konzumiraju nakon kuhanja, odnosno želatinizacije, a rijeđe sirovu. Razlozi toga su višestruki, od bolje organoleptike, tj. okusa pa do onog najvažnijeg – bolje podnošljivosti i probavljivosti mace. Tijekom našeg boravka u Juninu, isključivo smo konzumirali kuhanu macu, dok u samom gragu Limi samo želatiniziranu macu.

Sirova ili želatinizirana maca?

Želatinizacijom odnosno obradom mace na određenoj temperaturi i pod određenim tlakom:

  • Neutralizira se potencijalna mikrobiološka aktivnost na samom korijenu mace (moguće plijesni i opasni mikotoksini)
  • Škrob korijena mace mijenja strukturu, pa se ovakav oblik mace katkada naziva i pred-probavljena maca, te se bolje i lakše probavlja primarno u gornjem dijelu probavnog sustava
  • Zagrijavanjem mace, ona postaje ukusnija za konzumaciju i punijeg je okusa, u odnosu na sirovu macu.
  • Određeni enzimi prisutni u sirovoj maci se inaktiviraju, a koji pak mogu predstavljati problem kod osoba s hipotireozom (usporenim radom štitnjače).
  • Stoga će želatinizirana maca biti prije prikladnija za konzumaciju kod osoba s usporenim radom štitnjače, nego sirova (raw) maca
  • Za 1 kg želatinizirane mce potrebno je 4 kg praha sirove mace, čime je želatinizirana maca nutritivno koncentriranija
  • BioAndina nudi jedino želatiniziranu macu čiju zdravstvenu ispravnost potvrđuje zavod Andrija Štampar. Maca je prošla mikrobiološko testiranje, kao i testiranje na teške metale.

Iako nije jedini oblik mace koji je bio predmetom proučavanja studija, maca proučavana u kliničkim studijama većinom je predželatinizirana, osušena i nalazi se u obliku praha.

S obzirom na prije navedene prednosti, valja prosuditi i odabrati optimalni oblik mace koji najbolje odgovara osobnim potrebama.

U slučaju potrebe reference:
Vallons K.J.R., Ryan L.A.M., Arendt E.K. Pressure-induced gelatinization of starch in excess water. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2014;54:399–409. doi: 10.1080/10408398.2011.5870

Saznajte više o djelovanju mace na ljudski organizam i zašo je peruanska maca super hrana na našem blogu u objavama od strane jednog od vodećih nutricionista te našeg stručnog suradnika magistra nutricionizma, univ.mag. fitoterapije i dijetoterapije Nenada Bratkovića. Objave su rezulatat analiza preko 35 studija dostupnih o maci.

S obzirom na to da sami sudjelujemo u cjelokupnom procesu uzgoja mace jamčimo Vam izvornost i izvrsnost proizvoda. Njenu zdravstvenu ispravnost provjerava nadležni akreditirani laboratorij u Zagrebu, a nutritivnu vrijednost potvrđuje naš partner od iznimne stručnosti i povjerenja – NutriKlinika, vodeća nutricionistička ordinacija u Hrvatskoj.

Neznate koju macu odabrati?
Imate li pitanja općenito vezanih uz prehranu ili biste se jednostavno željeli posavjetovati s nutricionistom oko unapređenja vaših prehrambenih navika. Magistar nutricionizma, fitofarmacije i dijetoterapije, Nenad Bratković iz NutriKlinike, savjetovat će vam koju macu odabrati te kako unaprijediti svakodnevnu prehranu.

Upit pošaljite na email adresu: [email protected]

{{ reviewsOverall }} / 5 Korisnika (0 osvrta)
Ocjena
Što kažu ostali korisnici... Ostavite svoj osvrt
Sortiraj po:

Budite prvi i ostavite svoj osvrt.

User Avatar User Avatar
Verified
/ 5
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Ostavite svoj osvrt


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *


Novosti

Jelmark j.d.o.o.

Mošćenička 15
10 000 Zagreb
Mob: 091.223.8814
email: [email protected]

   

Newsletter