Želatinizirana maca (ne sadrži želatinu)

Želatinizirana maca (ne sadrži želatinu)

proces-želatinizacije-1280x570.jpg

Želatinizirana Maca, ne sadrži želatinu

Želatinizacija mace je pojam koji logično zbunjuje svakog korisnika, posebice vegetarijanca ili vegana, jer asocira na životinjsku želatinu. Zato je izuzetno važno razjasniti što je želatinizacija i koje su njene prednosti, te čemu ona služi.

Vegan

Što je želatinizacija?

Želatinizacija ili ektrudiranje je kontrolirani tehnološki proces kojim se uslijed djelovanja povišenog tlaka i temperature potiče želatiniziranje škroba, odnosno stvaranje škrobne paste ili gela. Kemijski gledano, želatinizacija je postupak kojim se vodikove veze u škrobu “razbijaju” uslijed djelovanja povišene temperature. U smislu probavljivosti, želatinizirani škrob se brže resorbira nego sirovi škrob.

Kako je maca u osnovnoj strukturi makronutrijenata slična krumpiru, odnosno obiluje složenim ugljikohidratom – škrobom, drevne Inke, kao i lokalno stanovništvo peruanskih Anda macu uvijek konzumiraju nakon kuhanja, odnosno želatinizacije, a rijeđe sirovu. Razlozi toga su višestruki, od bolje organoleptike, tj. okusa pa do onog najvažnijeg – bolje podnošljivosti i probavljivosti mace. Tijekom našeg boravka u Juninu, isključivo smo konzumirali kuhanu macu, dok u samom gragu Limi samo želatiniziranu macu.

Želatinizacija kuhanje mace

Benefiti želatinizacije Maca praha

  • Neutralizira se potencijalna mikrobiološka aktivnost na samom korijenu mace (moguće plijesni i opasni mikotoksini)
  • Škrob korijena mace mijenja strukturu, pa se ovakav oblik mace katkada naziva i pred-probavljena maca, te se bolje i lakše probavlja primarno u gornjem dijelu probavnog sustava
  • Zagrijavanjem mace, ona postaje ukusnija za konzumaciju i punijeg je okusa, u odnosu na sirovu macu.
  • Određeni enzimi prisutni u sirovoj maci se inaktiviraju, a koji pak mogu predstavljati problem kod osoba s hipotireozom (usporenim radom štitnjače).
  • Stoga će želatinizirana maca biti prije prikladnija za konzumaciju kod osoba s usporenim radom štitnjače, nego sirova (raw) maca
  • Za 1 kg želatinizirane mce potrebno je 4 kg praha sirove mace, čime je želatinizirana maca nutritivno koncentriranija
  • BioAndina nudi jedino želatiniziranu macu čiju zdravstvenu ispravnost potvrđuje zavod Andrija Štampar. Maca je prošla mikrobiološko testiranje, kao i testiranje na teške metale.

 

želatinizacija sirove mace

Želatinizirani maca prah naziva se još aktivirana maca jer kod samog procesa dolazi do aktivacije određenih enzima kojih nema u sirovoj maci.

Iako nije jedini oblik mace koji je bio predmetom proučavanja studija, maca proučavana u kliničkim studijama većinom je predželatinizirana, osušena i nalazi se u obliku praha.

S obzirom na prije navedene prednosti, valja prosuditi i odabrati optimalni oblik mace koji najbolje odgovara osobnim potrebama.

U slučaju potrebe reference:
Vallons K.J.R., Ryan L.A.M., Arendt E.K. Pressure-induced gelatinization of starch in excess water. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2014;54:399–409. doi: 10.1080/10408398.2011.5870Saznajte više o djelovanju mace na ljudski organizam i zašo je peruanska maca super hrana na našem blogu u objavama od strane jednog od vodećih nutricionista te našeg stručnog suradnika magistra nutricionizma, univ.mag. fitoterapije i dijetoterapije Nenada Bratkovića. Objave su rezulatat analiza preko 35 studija dostupnih o maci.

S obzirom na to da sami sudjelujemo u cjelokupnom procesu uzgoja mace jamčimo Vam izvornost i izvrsnost proizvoda. Njenu zdravstvenu ispravnost provjerava nadležni akreditirani laboratorij u Zagrebu, a nutritivnu vrijednost potvrđuje naš partner od iznimne stručnosti i povjerenja – NutriKlinika, vodeća nutricionistička ordinacija u Hrvatskoj.

Neznate koju macu odabrati?
Imate li pitanja općenito vezanih uz prehranu ili biste se jednostavno željeli posavjetovati s nutricionistom oko unapređenja vaših prehrambenih navika. Magistar nutricionizma, fitofarmacije i dijetoterapije, Nenad Bratković iz NutriKlinike, savjetovat će vam koju macu odabrati te kako unaprijediti svakodnevnu prehranu.

Upit pošaljite na email adresu: [email protected]

Jelmark d.o.o.

Mošćenička 15
10 000 Zagreb
Mob: 091.223.8814
email: [email protected]

   

Newsletter