Koja je poveznica crne mace, camu camu i plodnosti muškaraca?

Magistra nutricionizma Ana Marija Medved stručna je suradnica u Bioandina timu koja je tijekom akademskog obrazovanja razvila interes za biljkama i njihovim bioaktivnim molekulama te provela niz istraživanja u svrhu otkrivanja potencijalnih benefita biljaka i njihovih spojeva. Ana Marija piše najnovijoj studiji provedenoj u Peruu kako crna maca i camu camu utječu na plodnost kod muškaraca.
Priroda nam pruža mnoge blagodati, a najdragocjenije su one koje mogu utjecati na održavanje ili poboljšanje našeg zdravstvenog stanja. Tako nam iz srca Amazonske prašume i Perua dolaze dvije biljke – maca i camu camu, koje našem organizmu osiguravaju mnoge nutrijente, antioksidanse, ali i doprinose zdravlju reproduktivnog sustava te normalnoj funkciji imunološkog sustava. Ono što je posebice zanimalo znanstvenike u Peruu jest učinak ekstrakta crne mace i camu camu ploda na faze spermatogenog ciklusa. Stoga u nastavku donosimo rezultate tog istraživanja i njihovog potencijalnog učinka na povećanje plodnosti u muškaraca.

Mogu li ekstrakti crne mace i voća camu camu povoljno utjecati na plodnost?

Određena su eksperimentalna istraživanja na životinjskim modelima pokazala kako oralna konzumacija mace doprinosi povećanju broja spermija, ali i poboljšanju spermatogeneze povećavajući mitozu spermatogonija i fazu spermijacije (faza spermatogeneze u kojoj dolazi do oslobađanja spermija u lumen sjemenih tubula). S druge strane, konzumacija mace kod ljudi utječe na povećanje broja spermija. Također, pulpa camu camu voća sadrži brojne spojeve za koje se zna da imaju pozitivne učinke na plodnost pa su Gonzales i sur. (2013) htjeli ispitati utjecaj ekstrakata crne mace te camu camu voća (samog ili u kombinaciji s macom) na stadije spermatogenog ciklusa.

Eksperimentalni dizajn istraživanja bio je sljedeći:

 • grupa 1 bila je kontrolna skupina
 • grupa 2 bila je tretirana ekstraktom crne mace (50 mg/dan)
 • grupa 3 bila je tretirana ekstraktom camu camu voća (50 mg/dan)
 • grupa 4 bila je tretirana mješavinom ekstrakta crne mace i camu camu voća (25 mg/dan crne mace + 25 mg/dan camu camu)

U svim su se skupinama ekstrakti primjenjivali oralno tijekom 7 dana jer su prethodne studije pokazale da oralna primjena crne mace tijekom 7 dana rezultira povećanim brojem spermija.

Rezultati istraživanja pokazali su:

 • da je kod skupina koje su tretirane ekstraktima crne mace, camu camua ili kombinacijom crna maca+camu camu došlo do povećanja dnevne proizvodnje spermija i broja spermija epididimisa
 • da je ekstrakt crne mace povećao duljinu faze spermijacije (VII i VIII faza spermatogenog ciklusa), kao i kombinacija ekstrakta crne mace+camu camu
 • da su crna maca, camu camu te kombinacija crne mace+camu camu ekstrakta povećale duljinu faza IX-XI spermatogenog ciklusa
 • da su ekstrakt camu camu voća i kombinacija crne mace+camu camu povećali duljinu XII faze spermatogenog ciklusa

Dakle, kada u tijelu postoji niska razina hormona štitnjačehipotalamus reagira otpuštanjem tireotropin-oslobađajućeg hormona (TRH) koji stimulira hipofizu za oslobađanje TSH, a TSH potom stimulira štitnjaču za proizvodnju i oslobađanje hormona T3 i T4. Takva se interakcija odvija sve dok se razina hormona štitnjače u krvi ne normalizira. Također, važno je napomenuti kako štitnjača u većoj količini proizvodi T4, ali T3 je biološki aktivniji oblik.

Slika 1. Učinak oralne primjene ekstrakta crne mace, camu camu ili kombinacije crne mace+camu camu tijekom 7 dana na dnevnu proizvodnju spermija (DSP)
Slika 2. Učinak oralne primjene ekstrakta crne mace, camu camu ili kombinacije crne mace+camu camu tijekom 7 dana na broj spermija epididimisa
Slika 3. Duljina XII faze sjemenog epitela kontrolne skupine te skupina koje su tretirane crnom macom, camu camu ili mješavinom crne mace+camu camu

Dakle, istodobna primjena crne mace i camu camu ekstrakta rezultirala je pozitivnim učincima na proizvodnju spermija, mitozu i mejozu, što znači da ove biljke djeluju na organizam kroz različite aktivne spojeve.

Ono što su Gonzales i sur. (2013) također zaključili jest da je crna maca djelovala na spermijaciju i mitozu, dok je camu camu djelovao na mitozu i mejozu.

S obzirom da je ovo prva studija koja je istraživala utjecaj camu camu voća na proizvodnju i broj spermija, ovakvi rezultati sugeriraju da camu camu može biti još jedan biljni i prirodan izbor za povećanje muške plodnosti i broja spermija.

Već je otprije poznato kako se oko 70 % antioksidativne aktivnosti camu camu ploda pripisuje vitaminu C. Samim time, autori ovog istraživanja smatraju da camu camu djeluje na oksidativni stres te na taj način doprinosi povećanju broja spermija, dok crna maca ima drugačiji mehanizam djelovanja. Dakle, inhibicija oštećenja stanica i spermija oksidativnim stresom povezana je s poboljšanjem parametara sperme. Dodatno, camu camu sadrži i elaginsku kiselinu koja je snažan „čistač“ slobodnih radikala te je dokazano da štiti funkciju spermija.

Kao krajnji zaključak, ova studija pokazuje da camu camu u kombinaciji s macom može dodatno poboljšati faze mitoze, mejoze i spermijacije u spermatogenom ciklusu. Međutim, potrebne su daljnje studije kako bi se dokazao mehanizam djelovanja ovih biljaka i njihovih spojeva na regulaciju spermatogeneze.

Bioandina Crna Maca (Lepidium peruvianum Chacón)

Maca je jestiva korjenasta biljka iz obitelji kupusnjača (Brassicaceae) koja raste u andskoj regiji Perua. U tradicionalnoj prehrani stanovništva Anda nalazi se oko 2 000 godina, a stari narodi cijenili su ju zbog terapeutskih i nutritivnih svojstva. Samo neki od razloga zbog kojih se maca konzumirala kroz povijest su: kao tonik za prevladavanje umora i stresa, sredstvo za povećanje plodnosti kod žena i muškaraca, sredstvo protiv bolova kod reume, ali i za liječenje anemije. Danas je, s druge strane, poznato da maca ima pozitivan učinak na reproduktivno zdravlje žena i spolnu funkciju muškaraca, anksioznost, osteoporozu, energiju, benignu hiperplaziju prostate i spermatogenezu.

Ovoj biljci za rast izrazito pogoduju visoka nadmorska visina i surova klima, a Bioandinina Maca raste upravo u takvim uvjetima – na nadmorskoj visini od 3950 do 4100 metara u regiji Junin. Također, starosjedilačko stanovništvo macu nikada nije konzumiralo u svježem obliku, već su ju uvijek sušili i kuhali. Upravo iz tog razloga Bioandina je htjela simulirati taj tradicionalan proces pa je naša Maca podvrgnuta procesima sušenja i želatinizacije/ekstrakcije. Razlog tome jest što visoke temperature pogoduju „aktivaciji“ određenih spojeva mace, primarno macamida i macaena koji su odgovorni za njezino blagotvorno djelovanje, te je njihova koncentracija u termički obrađenoj maci puno viša nego u sirovoj maci.

U Bioandininoj ponudi nalaze se 3 vrste mace (u obliku praha i kapsula), a među njima je i crna maca. Bioandina Crna aktivirana Maca kompleks kapsule doprinose normalnoj spolnoj funkciji i libidu muškarca. Ona pozitivno utječe na spolnu moć, erektilnu disfunkciju, libido i povećanje razine testosterona. Također, povoljno utječe na povećanje broja i pokretljivosti spermija, čime može doprinijeti plodnosti kod muškarca.

Camu camu (Myrciaria dubia)

Camu camu je voće iz obitelji mirti (Myrtaceae), porijeklom iz regije Amazone. Smatra se najbogatijim prirodnim izvorom vitamina C, a prema Rodrigues i sur. (2001), camu camu sadrži i do 3 g vitamina C na 100 g ploda. Osim vitamina C, važan je izvor i drugih bioaktivnih spojeva, antioksidansa, minerala, aminokiselina, fenolnih spojeva i β-karotena. U odnosu na drugo voće, camu camu ima visoki antioksidativni kapacitet te se može koristiti za prevenciju raznih bolesti!

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. Kao prirodan vitamin C, bioraspoloživiji je i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1), a jedna kapsula osigurava 75 mg prirodnog vitamina C.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks doprinosi:

 • održavanju normalne funkcije imunološkog sustava
 • normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
 • zaštiti stanica od oksidativnog stresa
 • smanjenju umora i iscrpljenosti
 • normalnom funkcioniranju živčanog sustava
 • normalnoj psihološkoj funkciji
 • smanjenju umora i iscrpljenosti
 • povećanju apsorpcije željeza

Literatura:

Akter MS, Oh S, Eun JB, Ahmed M (2011) Nutritional compositions and health promoting phytochemicals of camu-camu (Myrciaria dubia) fruit: A review. Food Res. Int. 44(7), 1728-1732.

Beharry S, Heinrich M (2018) Is the hype around the reproductive health claims of maca (Lepidium meyenii Walp.) justified?.J. Ethnopharmacol. 211, 126-170.

Gonzales GF, Vasquez VB, Gasco M (2013) The transillumination technique as a method for the assessment of spermatogenesis using medicinal plants: the effect of extracts of black maca (Lepidium meyenii) and camu camu (Myrciaria dubia) on stages of the spermatogenic cycle in male rats. Toxicol. Mech. Methods 23(8), 559-565.

Rodrigues RB, De Menezes HC, Cabral LM, Dornier M, Reynes M (2001) An Amazonian fruit with a high potential as a natural source of vitamin C: the camu-camu (Myrciaria dubia). Fruits 56(5), 345-354.

Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F (2021) Lepidium meyenii (Maca) in male reproduction. Nat. Prod. Res. 35(22), 4550-4559.

Pretraga
Newsletter
  Cart