Što je MORINGA ?

Ako do sada niste čuli za biljku moringa (lat. Moringa oleifera), pravo je vrijeme da je dobro upoznate. Riječ je o biljci nativnoj za područje Indije i okolnih zemalja, no izuzetno dobro uspijeva u gotovo većini tropskih i suptropskih zemalja budući da spretno odolijeva suši. Ponekad joj tepaju kao „drvo života“ili „čudotvorno drvo“ što najbolje prikazuje koliko je ova biljka na cijeni, i to već tisućama godina.

Tako je moringa već dobro znana u ayurvedi i drugim tradicionalnim medicinama, no zapadne zemlje prepoznaju njenu veličanstvenost tek unazad 50ak godina. Koliko je moringa svestrana i korisna čovječanstvu govori činjenica da se gotovo svaki dio biljke uključujući lišće, sjemenke i plod nalik mahuni može koristiti i u prehrambene i u terapijske svrhe. Pritom je iz raznih dijelova moringe do sada popisano na desetke biološki aktivnih tvari, koje je, iskreno, teško i samo pobrojati.

Nutritivno bogatstvo moringe

Nutritivna vrijednost je, u stvari, toliko impresivna, da se, u krajevima u kojim obitava, razni dijelovi moringe nerijetko koriste za boostanje nutritivnog statusa kod svih, ali osobito u pothranjene djece, te zanimljivo i za poboljšanje produkcije mlijeka u dojilja.  Moringa je, općenito, u malo kalorija odličan borac protiv malnutricije.

Iako je svaki dio moringe prava riznica hranjivih tvari, nutritivno je možda najcjenjenije njeno lišće. Tako u njemu možemo pronaći pravo bogatstvo proteina te beta karotena koji nam služi kao prekursor za vitamin A, ali i vitamina C, E, folne kiselinu te kalcija, željeza magnezija, mangana i kalija. Lišće moringe ujedno obiluje brojnim antioksidansima osobito raznim polifenolima (poput kvercetina i kempferola iz skupine flavonoida ili klorogenske kiseline kao predstavnika fenolnih kiselina ), a za koje se vjeruje da su zaslužni za njeno blagotvorno djelovanje. Nalaze se tu i glukozinolati poznati po antikarcinogenom djelovanju.

Sjemenke moringe su, s druge strane, odličan izvor poželjnih masti uključujući polinezasićenih masnih kiselina, ali i oleinske kiseline po kojoj je cijenjeno maslinovo ulje. Nalaze se tu i steroli uključujući beta-sitosterol poznat po povoljnom učinku na razinu kolesterola, ali i razne fitokemikalije poput već spomenutog glukozinolata.

Plod je na cijeni zbog sadržaja vlakana i proteina, a korijenje zbog sadržaja alkaloida naziva moringinin kojem se pripisuje protuupalno djelovanje. Popis blagotvornih fitokemikalija moringe se nastavlja i dalje, ali ćemo ovdje stati kako bi se ipak više posvetili njenim povoljnim učincima.

Zdravstvene prednosti moringe

Zahvaljujući impresivnom sadržaju bioaktivnih supstanci moringi se pripisuje niz blagotvornih učinaka na naše zdravlje pa u nekim kulturama ima čak status panaceje. Protuupalno i antioksidativno djelovanje je možda najpoznatije svojstvo, no to je tek dio priče. Tako tradicionalna medicina moringi pripisuje antibakterijsko, antifungalno i antivirusno te analgetsko djelovanje, što potvrđuje i moderna znanost te nadodaje i antikarcinogeni i potentni neuroprotektivni učinak.

Nadalje se kroz literaturu ističe blagotvorno djelovanje na zdravlje jetre, ali i srca i krvnih žila (posebice zbog potencijalno povoljnog učinka na razinu ukupnog kolesterola i triglicerida). Štoviše, neki autori smatraju kako moringa ima potencijal biti od pomoći kod metaboličkog sindroma, djelomično i zato što može povoljno utjecati na razinu glukoze u krvi, svojstvo koje se, posljednjih godina, sve više istražuje.

Povoljan učinak moringe na razinu glukoze je dobro dokumentiran

Moringa ima dugu tradiciju upotrebe kao anti-dijabetičke biljke u Indiji i okolnim zemljama, no u tom kontekstu, pažnju znanstvenika plijeni tek unatrag dvadesetak godina od kada se intenzivno istražuje. Tako meta analiza objavljena 2021. godine u časopisu Molecules bilježi značajan povoljan učinak ekstrakta moringe na razinu glukoze (ali i triglicerida i ukupnog kolesterola).  Iako je ova analiza potvrdila ono što tradicionalna medicina već dugo zna, valja napomenuti da je riječ o analizi studija na dijabetičkim štakorima, zbog čega se ipak valja okrenuti studijama provedenim na ljudima.

Među njima svakako treba izdvojiti dvostruko slijepu, randomiziranu, placebo kontroliranu studiju Gomez-Martineza i autora iz 2021. godine objavljene u časopisu Nutrients.  U studiji je sudjelovalo 73 ispitanika dobi 40 do 70 godina s predijabetesom koji su kroz period tijekom 12 tjedana uzimali ili prah lista moringe (u dozi od 2400 mg dnevno) ili placebo. U skupini koja je koristila moringu zabilježeno je značajno smanjenje u razini glukoze natašte kao i razine glikiranog hemoglobina (HbA1c) u usporedbi s placebom. Autori su zaključili kako moringa može poslužiti kao prirodan antihiperglikemijski agens.

Pažnju plijeni i studija objavljenja 2014. godine objavljena u The Journal of Food Science and Technology. U njoj je sudjelovalo 90 žena u postmenopauzi koje su podijeljene u 3 skupine: placebo, skupina koja je dobivala prah lišća amarantha te posljednja koja je dobivala prah lišća moringe. Nakon 3 mjeseca intervencije, rezultati su pokazali značajno poboljšanje statusa antioksidansa, ali i razine glukoze u krvi u skupinama koje su uzimale moringu odnosno amaranth.  Povoljan učinak na glikemiju je, ipak, bio najveći u skupini koja je uzimala moringu, zbog čega su autori istakli kako ova biljka ima veliki potencijal smanjiti nepovoljne promjene koje prate menopauzu.

Brojni su autori proučavali mehanizam povoljnog učinka moringe i nekoliko je predloženih mehanizama, koji su sumirani u radu Amhada i autora objavljenog 2019 godine u časopisu Phytotherapy Research. Njeni autori ističu kako ova biljka zahvaljujući nevjerojatnim bioaktivnim supstancama koje sadrži ima sposobnost inhibirati aktivnost enzima α‐amilaze koji inače razgrađuje škrob u jednostavne ugljikohidrate. Nadalje, čini se da moringa može povećati iskorištenje glukoze u mišićima i jetri kao i povećati lučenje inzulina, ali i osjetljivost stanica na njegove učinke. Takvim sinergijskim djelovanjem moringa se nameće kao prirodan potporni način regulacije glikemije odnosno održavanja normalne razine glukoze u krvi.

Moringa – ČUDESNA BILJKA SVESTRANE ZDRAVSTVENE PRIMJENE

Sigurnost upotrebe moringe ?

Moringa se smatra sigurnom biljkom, čak i kada se koriste veće doze. Ipak, kod određenih populacija se savjetuje oprez – trudnice i dojilje su populacija kojima se općenito ne preporučuje primjena biljaka u dodacima prehrani pa tako ni moringe, dok svi ostali mogu uživati u blagodatima koje ova biljka pruža.

Reference:

  • Pareek A, Pant M, Gupta MM, Kashania P, Ratan Y, Jain V, Pareek A, Chuturgoon AA. Moringa oleifera: An Updated Comprehensive Review of Its Pharmacological Activities, Ethnomedicinal, Phytopharmaceutical Formulation, Clinical, Phytochemical, and Toxicological Aspects. Int J Mol Sci. 2023 Jan 20;24(3):2098.
  • Arora S, Arora S. Nutritional significance and therapeutic potential of Moringa oleifera: The wonder plant. J Food Biochem. 2021 Oct;45(10): e13933.
  • Su X, Lu G, Ye L, Shi R, Zhu M, Yu X, Li Z, Jia X, Feng L. Moringa oleifera: a comprehensive review on active components, health benefits and application. RSC Adv. 2023 15;13(35):24353-24384.
  • Owens FS 3rd, Dada O, Cyrus JW, Adedoyin OO, Adunlin G. The effects of Moringa oleifera on blood glucose levels: A scoping review of the literature. Complement Ther Med.202 ;50:102362.
  • Watanabe S, Okoshi H, Yamabe S, Shimada M. Moringa oleifera in Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Molecules. 2021;26(12):3513.
  • Vargas-Sánchez K, Garay-Jaramillo E, González-Reyes RE. Effects of Moringa oleifera on Glycaemia and Insulin Levels: A Review of Animal and Human Studies. 2019 2;11(12):2907.
  • Gómez-Martínez S, Díaz-Prieto LE, Vicente Castro I, Jurado C, Iturmendi N, Martín-Ridaura MC, Calle N, Dueñas M, Picón MJ, Marcos A, Nova E. Moringa oleifera Leaf Supplementation as a Glycemic Control Strategy in Subjects with Prediabetes. 2021 Dec 24;14(1):57.
  • Kushwaha S, Chawla P, Kochhar A. Effect of supplementation of drumstick (Moringa oleifera) and amaranth (Amaranthus tricolor) leaves powder on antioxidant profile and oxidative status among postmenopausal women. J Food Sci Technol. 2014;51(11):3464-9.
  • Azlan UK, Mediani A, Rohani ER, Tong X, Han R, Misnan NM, Jam FA, Bunawan H, Sarian MN, Hamezah HS. A Comprehensive Review with Updated Future Perspectives on the Ethnomedicinal and Pharmacological Aspects of Moringa oleifera.
  • Ahmad J, Khan I, Blundell R. Moringa oleifera and glycemic control: A review of current evidence and possible mechanisms. Phytother Res. 2019 Nov;33(11):2841-2848.
  • Nova E, Redondo-Useros N, Martínez-García RM, Gómez-Martínez S, Díaz-Prieto LE, Marcos A. Potential of Moringa oleifera to Improve Glucose Control for the Prevention of Diabetes and Related Metabolic Alterations: A Systematic Review of Animal and Human Studies. 2020 Jul 10;12(7):2050.
    Cart