Erektilna disfunkcija, libido i potencija muškaraca

Magistra nutricionizma Sandra Krstev Barać, s preko 14 godina iskustva u nutricionističkom savjetovanju i edukaciji javnosti i stručnjaka u odnosu prehrane i zdravlja, piše o gorućoj muškoj temi – erektilna disfunkcija, libido i potencija muškaraca. Sandra je jedna od začetnika “Funkcionalne medicine” u Hrvatskoj.

Erektilna disfunkcija – uzroci i prirodna rješenja

Erektilna disfunkcija (ED) je gotovo tabu tema, iako je riječ o jednom od najčešćih tegoba iz sfere muške seksualnosti. Samo stanje se definira kao nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljne za spolni odnos. Ponekad je prati i smanjena seksualna želja. Iako nije riječ o po život opasnoj bolesti, ED izrazito utječe na kvalitetu muškarčevog života te može smanjiti njegovo samopouzdanje i želju za intimnošću.

Valja imati na umu kako se erektilna disfunkcija smatra neovisnim čimbenikom rizika za razvoj metaboličkog sindroma, bolesti srca i krvnih žila (pokazalo se kako se simptomi ED-a mogu pojaviti čak 3 godine prije razvoja koronarne bolesti srca) i dijabetesa tip 2. Zato je važno o ovoj temi otvoreno razgovarati te voditi brigu o svom zdravlju jer rješenja postoje, posebice ako muškarac reagira na promjene u seksualnoj izvedbi u ranoj fazi.

Crna aktivirana maca doprinosi normalnoj spolnoj funkciji i libidu muškaraca

Mogući uzroci erektilne disfunkcije

Postoji snažna poveznica između nezdravog životnog stila koji dovode do primjerice suvišnih kilograma, metaboličkog sindroma ili dijabetesa i erektilne disfunkcije, pa i ne čudi da su gubitak suvišnih kilograma (ukoliko oni postoje), pravilna prehrana i redovita tjelovježba moćna oružja za očuvanje muške seksualnosti. No, iako najčešći, kardiometabolički uzroci nisu jedini uzrok ove tegobe.

Danas znamo kako do erekcije dolazi zahvaljujući kompleksnoj isprepletenosti hormona, emocija, krvožilnog i neurološkog sustava pa se poteškoće u bilo kojem od ovih područja mogu vrlo brzo odraziti na postizanje i održavanje erekcije. Tako su neki od mogućih uzroka erektilne disfunkcije:

 • Neravnoteža hormona – nizak testosteron i nizak DHEA, hipotireoza, visoke razine prolaktina
 • Neurološka stanja: Parkinsonova bolest, multipla skleroza
 • Emocionalni čimbenici: stres, depresija, anksioznost, trauma
 • Pušenje (evo dobrog razloga zašto prestati!)
 • Lijekovi: antidepresivi, lijekovi za sniženje krvnog tlaka
 • Poremećaji sna
 • Pretjerana konzumacija alkohola i rekreativnih droga

Otkrije li i adresira muškarac uzrok oslabljenog spolnog nagona i  ED-a dobiva dobru podlogu za dugoročno rješavanje ove učestale tegobe, ali i općenito zdraviji život na svim poljima.


Mediteranska prehrana za spolni nagon

Mediji su puni priča o magičnim pilulama koja rješavaju sve muškarčeve strahove kao i problem erektilne disfunkcije, međutim farmakološko rješavanje ove problematike, osim što je kratkoročno i ne djeluje na sam uzrok, nosi sa sobom rizik od  brojnih nuspojava poput glavobolje,  dispepsije, zamagljenog vida pa i infarkta miokarda. Zato su sve popularnija prirodna rješenja u vidu dodataka prehrani koja doduše ne pomažu sama, već kao dio sveobuhvatnog zdravog životnog stila.

Stoga je prvi korak, uz mršavljenje, dugoročna promjena prehrane. Istraživanja na ovu temu uvjerljivo  govore u prilog zlatnom standardu pravilne prehrane – mediteranskoj prehrani. Naime, pokazalo se kako mediteranska prehrana, u usporedbi s prehranom s niskim unosom masti može smanjiti gubitak seksualne funkcije u muškaraca s dijabetesom tip 2. Dodatno, istraživanja otkrivaju kako mediteranska prehrana može smanjiti prevalenciju ED-a kod muškaraca s metaboličkim sindromom.

Mediteranska obiluje povrćem, voćem, maslinovim uljem, orašastim plodovima, ribom i plodovima mora, dakle, redom namirnicama bogatog sadržaja protuupalnih tvari.  Smatra se kako je upravo  smanjenje upale jedan od mehanizama kojim mediteranska ima povoljan učinak na erektilnu disfunkciju, osobito u pretilih i muškaraca sa šećernom bolesti.


Redovita tjelovježba je prioritet

Nekoliko je mehanizama kojim redovita tjelesna aktivnost utječe pozitivno na seksualnu funkciju i ED – osim što će vježbanje poboljšati kardiometaboličke parametre, poput lipida, glukoze i krvnog tlaka, pozitivan učinak se očituje i u povećanju razine testosterona.  Stručnjaci ističu kako je za pozitivan učinak potrebno barem 200 minuta tjelovježbe umjerenog intenziteta i velikog volumena tjedno. Od pomoći mogu biti i ciljanje vježbe za zdjelično dno.


Saveznički dodaci prehrani

Kada govorimo o dodatnom unosu hranjivih tvari putem dodataka prehrani, nekoliko njih ima smisla uvrstiti u svakodnevni režim, ukoliko je vaš problem manjak libida, ali i erektilna disfunkcija, naravno uz prethodno savjetovanje sa stručnom osobom. Tu se prvenstveno misli na cink koji doprinosi održavanju normalne razine testosterona u krvi, vitamin D potreban za produkciju testosterona, protuupalne omega-3 masne kiseline te B kompleks koji pruža podršku živčanom sustavu. 

Smisla ima posegnuti i za aminokiselinom L-arginin koja igra važnu ulogu u sintezi dušičnog oksida odgovornog za vazodilataciju i postizanje erekcije.  Osim ovih nutrijenata koje dobrim planiranjem možemo unijeti i putem prehrane, danas su muškarcima široko dostupni biljni pripravci za koje se vjeruje da povećavaju seksualnu želju, potiču erekciju te istovremeno potpomažu zdravlje prostate. Osim što određene biljke imaju znanstveno dokazanu učinkovitost, ne nose sa sobom ozbiljnije nuspojave što ih čini vrlo popularnim odabirom među muškom populacijom pogođenom nekim oblikom erektilne disfunkcije


Među biljkama za libido i potenciju ističe se maca

Problemi s erekcijom nisu novog datuma zbog čega tradicionalne medicine drevnih naroda poznaju brojne biljke koje su se koristile za jačanje libida ili problem impotencije. Tako među biljkama prijateljima muške seksualnosti svakako valja izdvojiti:  tribulusepimedium, azijski ginseng te osobito macu (poznata kao „ginseng s Anda“).

Tradicionalno se vjerovalo da Maca (Lepidium meyenii)  jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost, a moderna znanost daje vjetar u leđa drevnim vjerovanjima. Tako je dvostruko slijepa, placebo kontrolirana, randomizirana studija objavljena 2002. godine u časopisu Andrologia istraživala utjecaj želatinizirane mace na libido. Muškarci dobi 21-56 godina su uzimali ili Macu u dvije doze (1.500 mg i 3.000 mg) ili placebo. Nakon 8 tjedana utvrđeno je povećanje seksualne želje u muškaraca koji su unosili Macu.

U prilog pozitivnog učinka Mace na seksualnost govori i dvostruko slijepa klinička studija objavljena 2009. godine također u časopisu Andrologia . U studiji je sudjelovalo 50 muškaraca s blagom erektilnom disfunkcijom, koji su randomizirani u skupinu koja je dobivala 2400 mg Mace dnevno (podijeljeno u 2 doze)  ili placebo. Nakon 12 tjedana utvrđen je značajno poboljšanje u postizanju erekcije kod svih ispitanika, no pozitivan učinak je bio znatno izraženiji u skupini koja je uzimala Macu.

Znanstvenici smatraju kako povoljna svojstva  na potenciju Maca duguje sadržaju važnih aminokiselina: fenilalanina, tirozina, histidina te osobito arginina važnog za spolnu aktivnost muškaraca budući da potiče nastajanje dušičnog oksida koji opušta i širi krvne žile.


Kvaliteta mace je važna

Zahvaljujući dugoj tradiciji upotrebe i znanstvenim dokazima, Maca je jedna od najčešćih biljaka izbora kada je u pitanju libido i potencija. Zato i ne čudi da je tržište danas prepuno pripravaka s macom, ali nažalost upitne kvalitete (osobito ako je zemlja porijekla Kina). No, kako bi se postigao pozitivan učinak važno je obratiti pažnju na porijeklo, dozu i oblik Mace.  Tako se sirova Maca vrlo teško probavlja, stoga je preporuka birati želatiniziranu Macu koja je termički obrađena za bolju probavljivost.

Među kvalitetnim pripravcima Mace na našem tržištu svakako valja izdvojiti BioAndina Macu koja se ističe količinom od 3000 mg praha mace po kapsuli, ali i činjenicom da je aktivirana i time ima visoku bioraspoloživost. Pritom je odabir za muškarce koji misle na svoju zdravlje i izvedbu u krevetu Biondina Crna maca kompleks kapsule jer sadrže Macu koja doprinosi normalnoj spolnoj funkciji i libidu muškarca.

Pogledajte blog kako crna aktivirana maca i camu camu djeluju na mušku plodnost: OVDJE

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.Literatura:

 • Leisegang K, Finelli R. Alternative medicine and herbal remedies in the treatment of erectile dysfunction: A systematic review. Arab J Urol. 2021 Jun 11;19(3):323-339.
 • McKay D. Nutrients and botanicals for erectile dysfunction: examining the evidence. Altern Med Rev. 2004 Mar;9(1):4-16.
 • Khoo J, Tian HH, Tan B, et al. Comparing effects of low- and high-volume moderate-intensity exercise on sexual function and testosterone in obese men. J Sex Med. 2013;10(7):1823–1832.
 • Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496.
 • Gonzales-Arimborgo C, Yupanqui I, Montero E, et al. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(3):49.
 • Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010 Aug 6;10:44.
 • Zenico T, Cicero AF, Valmorri L, Mercuriali M, Bercovich E. Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well-being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction: a randomised, double-blind clinical trial. Andrologia. 2009 Apr;41(2):95-9.

Pretraga
Newsletter
  Cart