Ljubav kao pokretač za promjenu, sebe i drugih

Ana Čerenšek diplomirana je psihologinja i Mentalna trenerica. Cijelu karijeru provodi mentalni trening sa managerima, roditeljima te sportašima u potrazi za izvrsnošću. Igor Čerenšek mag. psych. osnivač i vlasnik zaštićenog branda Mentalni Trening. Igor je bio sudionik Olimpijskih Igara u Ateni 2004 te član plivačke reprezentacije dugi niz godina. Danas Igor radi sa sportašima, managerima, glumcima, pustolovima i s domaćim i stranim tvrtkama kao predavač i motivacijski govornik.

Ljubav kao pokretač za promjenu, sebe i drugih

Znamo da je teško mijenjati se, ako ne i ne moguće. S druge strane možemo mijenjati svoje navike u ponašanju i razmišljanju. Međutim tko god je probao zna da je i to jako teško.

Zašto je to tako? Jedan od glavnih razloga zbog kojeg ljudi NE uspjevaju u promjeni je nedostatak dovoljno dobrih odgovora na pitanje zašto im je promjena važna ili što im ona znači?

S obzirom da je mjesec ljubavi, a znamo da je ljubav nevjerojatan pokretač, predlažemo vam da iskoristite upravo tu snagu ljubavi za pokretanje osobne promjene ili pružanje podrške nekoj vama bliskoj osobi koja pokreće svoju promjenu. Istovremeno, pokretanje promjene dodatno će osnažiti vašu ljubav prema sebi ili drugima. Ljubav traži ulaganja međutim na račun velike ljubavi onda možemo raditi velike stvari za sebe i druge.

Dakle, predlažemo vam da iz ljubavi prema svom tijelu, zdravlju i prema bližnjima odaberete jednu malu zdravu promjenu koju ćete uvesti u svoj život zbog sebe ili drugih kojima možete poslužiti kao model poželjnog ponašanja i ljubavi prema zdravlju.

S jedne strane možete odabrati zdravi doručak ili dodatak prehrani koji će s vremenom postati vaša rutina i iskaz ljubavi prema svom tijelu, dok s druge strane možete biti suputnik voljenoj osobi u njenom procesu promjene i pružati podršku u ostvarenju ciljeva koji nisu vaši ali to radite iz ljubavi.

S druge strane ljubav prema svom tijelu i zdravlju možete iskazati i kroz tjelesnu aktivnost koju možete malo povećati, primjerice kroz šetnje s voljenom osobom bez mobitela nekoliko puta tjedno.

Naravno, kombinacija zdravije prehrane i tjelesne aktivnosti bila bi vrhunska ali ono što uvijek savjetujemo ljudima je da idu korak po korak i promjene u život uvode postepeno ma kako one bile male.

Ako niste raspoloženi za promjenu prehrane ili dodatnu tjelesnu aktivnosti, opcija za ulaganje u zdravlje i dalje postoji! Mentalno zdravlje je najčešće zapostavljeni oblik zdravlja u koji možemo ulagati indirektno (kroz prehranu i aktivnost) ali i direktno. Najjednostavniji oblik ulaganja u vaše mentalno zdravlje su vježbe disanja i mindfulness meditacija. Svega 5-10 minuta dnevno čine veliku razliku!

Prije nego što krenete s promjenom podsjećamo vas da je promjena proces sa svojim usponima i padovima, dok je ustrajnost ključ svake uspješne promjene. Ako iz ljubavi pružate podršku drugima osvjestite da će tjedni i mjeseci biti potrebni da se promjena “uhvati”. Ako pak promjenu pokrećete vi iz vlastite ljubavi prema svom tijelu i zdravlju zatražite podršku bližnjih, jer traženje podrške zahtjeva hrabrost, otvorenost i iskrenost koje će dodatno ojačati vašu ljubav u odnosu s drugima. Osim toga, osvještavajte korake vaše promjene i male uspjehe koji će vas osnažiti dok učite iz sitnih neuspjeha.

Iako je ovo mjesec ljubavi, svaki mjesec bi trebao biti mjesec ljubavi prema zdravlju, jer nam upravo ono daje mogućnosti da dugoročno i dalje radimo stvari koje volimo s ljudima koje volimo.

Pretraga
Newsletter
    Cart