Priča o nastajanju BioAndina tima i proizvoda

Prije nekoliko godina, točnije 2012., poslovne su nas obaveze odvele put Južne Amerike. Iako odlično baratamo španjolskim što nam je prednost u prilagodbi, kao i svaki put kada idete u nepoznato, s oprezom pristupate svemu – kako adaptaciji na novi stil života, usvajanju kulturoloških razlika («mañana» je modus operandi), tako i degustaciji lokalnih delicija. Ubrzo, shvatili smo da naša prilagodba svemu može biti «mañana», ali da se naše prehrambene navike moraju odmah adaptirali lokalnim običajima. Tek tu smo shvatili kako hrana jako utječe na našu razinu energije, raspoloženje i općenito zdravlje. Hrana je doslovno naše gorivo – koliko kvalitetno «gorivo» unosiš, toliko si učinkovit, osjećaš se dobro i možeš normalno funkcionirati u preuanskim Andama. Maca, kakaovac, chia sjemenke, kvinoja samo su neke od namirnica koje smo vrlo brzo uveli u svakodnevnu prehranu, a kada smo krenuli na osmosatnu avanturu od glavnog grada Lime do Junina, prihvatili smo i žvakati sušeno lišće koke. Na 4 000 metara visoravni, impresionirala su nas uredno obrađena polja mace, kao i ekološki proces uzgoja, ali i sama priča o ovoj supernamirnici. Tu se rodila ideja da ovaj izvornisuperfoods ponudimo našoj obitelji, prijateljima i poznanicima. Krenuli smo u potragu za partnerima, za poljoprivrednicima koji bi upravo za naše potrebe uzgajali ove izvrsne namirnice, jer jedino tako bismo mogli jamčiti njihovu izvornost i kvalitetu.


Pronašli smo partnere, osnovali smo obiteljsku tvrtku Jelmark te počeli s prvim uvozom autohtonih namirnice, iz ekološkog uzgoja, iz peruanskih Andi. Naš perimium brand, uzevši u obzir sve ove činjenice, dobio je stoga logično ime – Bioandina.


Ipak, nije sve išlo baš glatko, no iz svake teške situacije izvuče se neko novo znanje. Tako smo saznali da iako na našem tržištu trenutno ima jako puno namirnica koje se nazivaju superhranom, uvoznici istih uopće ne znaju pravo podrijetlo robe, gdje je namirnica rasla, kako se skladištila, kako se pakirala jer su je kupili u nekoj od velikih europskih luka gdje je roba već ocarinjena pa uvoz u Hrvatsku nije problem. Kod našeg prvog direktnog uvoza mace iz Peura u Hrvatsku nitko od carinskog osoblja nije znao tarifne brojeve ni o kakvoj se robi radi. Korak po korak, iz birokratske zavrzlame došli smo do finalnog proizvoda za koji ne samo da možemo jamčiti podrijetlo i kvalitetu, nego i proces transporta, skladištenja, pakiranja. Naša Bioandina Maca (Lepidium peruvianum) koju danas nudimo na hrvatskom tržištu originalan je peuranski proizvod -sađena, vađena i sušena po načelima kako su je nekada tretirale drevne Inke te je cijeli proces ekološke proizvodnje kontroliran od strane njemačkog kontrolnog tijela CERES. Sva Maca koju imamo prošla je proces želatinizacije (više o želatinizaciji) kako bi bila idealno bioraspoloživa u ljudskom organizmu, te kako biste mogli brzo osjetiti sve njene supermoći. Naime, sirova («raw») maca izuzetno teško pada na želudac i izaziva smetnje tako da ju je teško dugoročno konzumirati i uvidjeti njenu nutritivnu snagu. Naša maca je termički obrađena na način kako su to činile i Inke, stoga je ukusnija, bolje bioraspoloživa, a pakirana u vrećice od 5g vrlo jednostavna za instant upotrebu. Sami smo se uvjerili u moći crvene, crne i žute mace, koju sada, s ponosom, možemo ponuditi i vama.S obzirom na to da sami sudjelujemo u cjelokupnom procesu uzgoja mace jamčimo Vam izvornost i izvrsnost proizvoda. Njenu zdravstvenu ispravnost provjerava nadležni akreditirani laboratorij u Zagrebu, a nutritivnu vrijednost potvrđuje naš partner od iznimne stručnosti i povjerenja – NutriKlinika, vodeća nutricionistička ordinacija u Hrvatskoj.

Pretraga
Newsletter
    Cart