Liječenje osteoporoze Macom - Bioandina Premium MACA

Liječenje osteoporoze Macom

Bioandina-ostoporoza-presjek_kosti-1280x853.jpg

 

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, zbog čega kost postaje manje čvrsta i podložna prijelomima – spontano ili uz silu koja je manja od inače potrebne za prijelom zdrave kosti.

Kosti su živo tkivo, što znači da kost neprestano rastu i oblikuju se. Dok smo mlađi, kosti rastu brže nego što se razgrađuju, Međutim, kako starimo – rast kostiju se usporava i kada dođe do toga da se starije kosti razgrade brže nego što se stvaraju nove – to dovodi do osteoporoze.

Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. Najčešća je tzv. postmenopauzalna osteoporoza koja nastaje zbog pada ženskog spolnog hormona estrogena, a razvija se 15-20 godina nakon menopauze. Ova metabolička bolest se može javiti i u trudnoći, premda je takvo što rijetko. U svim navedenim slučajevima osteoporoza može dovesti do prijeloma (najčešće kralježnice, natkoljenične kosti i podlaktice). Osim toga, prijelom kuka u starijoj dobi praćen je povećanom smrtnošću; tako petina bolesnika umire u roku od šest mjeseci, a dvije trećine bolesnika nakon prijeloma kuka ovisno je o tuđoj pomoći.ZA OSTEOPOROZU SU KARAKTERISTIČNI:

     🔴 mala koštana masa
     🔴 pogoršanje koštanog tkiva
     🔴 poremećena arhitektura kostiju
     🔴 smanjena čvrstoća kostiju
     🔴 povećani rizik od prijeloma

Osteoporoza je poznata i kao tiha bolest jer se gubitak kostiju može dogoditi bez očiglednih simptoma. Međutim, postoje mnogi čimbenici rizika koji određuju vjerojatnost razvijanja osteoporoze.ČIMBENICI RIZIKA ZA OSTEOPOROZU:

    • Dob: što ste stariji, to je veća vjerojatnost da ćete razviti osteoporozu
    • Spol: i žene i muškarci razvijaju osteoporozu. Međutim, statistike pokazuje kako ipak žene ipak češće obolijevaju.
    • Razina hormona: menopauza dovodi do smanjenja hormona estrogena i povećava vjerojatnost razvoja osteoporoze
    • Rasa: ljudi bijelog ili azijskog porijekla imaju veću vjerojatnost da će razviti osteoporozu
    • Životni stil: sjedilački način života ili nedostatak vježbanja povećavaju rizik od osteoporoze

Jedan od najrazornijih učinaka osteoporoze je lom kostiju. Svaka treća žena i svaki peti muškarac stariji od 50 godina dobit će lom kostiju zbog osteoporoze. Prijelomi kuka su među najčešćim lomovima i dovode do razornih posljedica poput kronične boli i smanjene pokretljivosti. Iako je na raspolaganju više tretmana za liječenje osteoporoze, poput liječenja estrogenom i bisfosfonatima, ovi tretmani također uzrokuju neželjene nuspojave. Za smanjenje incidencije i štetnih učinaka osteoporoze potrebni su novi načini liječenja i prevencije.


KAKO MACA MOŽE POMOĆI?

Višestruka ispitivanja istražuju utjecaj peruanske biljke Lepidium meyenni (maca) na prevenciju i liječenje osteoporoze. Maca raste u Andama iznad 4000m i stoljećima se koristi kao prirodni lijek za povećanje plodnosti i poboljšanje zdravlja. Međutim, nedavne studije otkrile su da maca može poboljšati zdravlje kostiju i može biti korisna u prevenciji i liječenju osteoporoze. U modelima glodavaca postmenopauzalne osteoporoze, liječenje macom spriječilo je gubitak kostiju i potaknulo rast kostiju.

Nadalje, pokazalo se da je jedan od specifičnih spojeva izoliranih iz mace, N- (3-metoksibenzil) – (9Z, 12Z, 15Z) – oktadekatrinamid (MBOC) potiče stvaranje kostiju putem Wnt / B-katenina.

Ovaj molekularni put regulira remodeliranje kostiju, inicira i održava mineralizaciju kostiju i homeostazu kalcija, među ostalim pozitivnim ulogama u stvaranju i održavanju kostiju.

Svi ovi podaci potvrđuju da maca igra važnu ulogu u rastu kostiju i da je maca prirodni lijek koji može pružiti koristan alat u prevenciji i liječenju osteoporoze.


KOJU MACU ODABRATI I KAKO JU KONZUMIRATI?ZA ŽENE
Crvena Maca Bioandina

🥄 jednu vrećicu dnevno

VIŠE

ZA ŽENE

💊💊 dvije kapsule dnevno

VIŠE