Često postavljena pitanja o maci

  • ŠTO JE MACA
  • ZAŠTO SE KORISTITI MACA?
  • SADRŽI MACA GLUTEN?
  • KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SIROVE I ŽELATINIZIRANE MACE?
  • POSTOJE LI NEKE NUSPOJAVE KOD UZIMANJA MACE
  • KOLIKA JE PREPORUČENA DNEVNA DOZA?
  • KOLIKO DUGO TREBAM PITI MACA PRAH DA BI SE VIDIO NJEZIN UČINAK?
  • SA ČIME MOGU KOMBINIRATI MACU
  • TREBA LI SE RADITI PAUZA ? KOLIKO DUGO SMIJEM PITI MACA PRAH?
  • MACA PRAH I ŠTITNJAČA
  • KAKO IZABRATI KOJA VRSTA MACA PRAHA JE NAJBOLJA ZA MENE?
ŠTO JE MACA

Maca (Lepidium peruvianum Chacon) je gomoljasta biljna vrsta iz peruanskih Anda i raste na nadmorskim visinama višima od 3500 m. Uzgaja se više od 1000 godina. Izgleda kao rotkvica ili repa, no zapravo je iz porodice kupusnjača.Postoje tri varijateta korijena, žuti, crveni i crni koji se razlikuju po sastavu aktivnih tvari od kojih svako ima svoje područje djelovanja. Uspijeva u ekstremnim klimatskim uvjetima te se zbog toga svrstava u rijetke adaptogene biljke. Biološka i nutritivna svojstva mace koja su istražena i potkrijepljena dostupnim studijama nastala uslijed uvjeta i specifičnosti surove klime tog podneblja.

ZAŠTO SE KORISTITI MACA?

Maca je otkrivena prije više od 2000 godina kad su seljaci Inka prvi put pasli svoja stada u visokim planinama. Primjetili su da životinje koje su pasle Macu postale su puno izdržljivije i snažnije za rad na polju i ono najbitnije postale su plodnije. Nakon tog otkrića ljudi su sami počeli koristiti Macu. Maca se sada koristi kod ljudi za promicanje plodnosti, izgradnju mišića, povećanje izdržljivosti, ublažavanje simptoma menopauze, povećanje energije, potporu zdravlju prostate, povećanje gustoće kostiju, ublažavanje depresije, jačanje libida, uravnoteženje hormona u oba spola i još mnogo toga.

SADRŽI MACA GLUTEN?

Ne. Maca je 100% bez glutena. Gluten dolazi samo od žitarica, a Maca je korjenasto povrće, a ne zrno.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SIROVE I ŽELATINIZIRANE MACE?

Nakon berbe i sušenja, korijen BioAndina mace se termički obrađuje pod uvjetima povišenog tlaka i temperature. Drugim riječima, maca se kuha, pri čemu škrob korijena mace dobiva želatiniziranu strukturu. Takvu macu već stoljećima konzumira domicilno stanovništvo Anda – kuhanu, ne sirovu.  Želatinizacijom maca postaje znatno podnošljivija za probavumikrobiološki sigurna i zdravstveno ispravna, a najvažnije nutrijenti iz mace optimalno bioraspoloživi u organizmuŽelatinizacijom se dobiva koncentriranija maca, budući da je za 1kg želatinizirane mace potrebno čak 4kg sirove mace. To je razlog i razlike u cijeni u odnosu na sirovu (raw) macu.

POSTOJE LI NEKE NUSPOJAVE KOD UZIMANJA MACE

Bioandina želatinizirana Maca prah je registrirani dodatak prehrani. Do sada nema poznatih nuspojava kod konzumiranja maca praha sa drugim lijekovima. Naši proizvodi sadrže samo 100% čisti Maca prah i nema drugih sastojaka.

KOLIKA JE PREPORUČENA DNEVNA DOZA?

Preporučena dnevna doza je jedna vrećica od 5g. Po potrebi moguće je popiti i vrećicu i pola ili dvije vrećice, zavisno od tjelesne težine i aktivnosti. Maca je hrana i nemoguće je predozirati se njome.

KOLIKO DUGO TREBAM PITI MACA PRAH DA BI SE VIDIO NJEZIN UČINAK?

Maca prah je dodatak prehrani koji zahtijeva vrijeme i redovitu konzumaciju kako bi pokazala svoje djelovanje. Većina ljudi primjeti rezultate nakon 30 dana,no kod nekih ljudi se vidi efekt već nakon 10-15 dana redovite upotrebe.

SA ČIME MOGU KOMBINIRATI MACU

Maca prah možete miješati s većinom hrane i pića.
Jako dobro se slaže sa citrusima i čokoladnim notama.
Ovdje možete vidjeti neke od naših recepata.

TREBA LI SE RADITI PAUZA ? KOLIKO DUGO SMIJEM PITI MACA PRAH?

Ljudi u Peruu ga redovito koriste tijekom cijelog života. Preporučujemo vam da pijete Maca prah koliko god vam odgovara. Može se eventualno povremeno napraviti pauza od 2-3 dana,samo zbog toga da malo promijenite rutinu i da ne dođe do zasićenja.

MACA PRAH I ŠTITNJAČA

Želatinizirana peruanska maca ima značajno povoljnije djelovanje na zdravlje štitnjače, obzirom da se koncentracija tvari koje mogu djelovati goitrogeno samim procesom želatinizacije – snižavaju. Tako je sirova maca nepoželjnija pri osobama koje imaju hipotireozu, a želatinizrana maca preporučljivija.
Zbog zakonskih obaveza koje postoje propisane Pravilnicima o dodacima prehrani, „automatski“ se moraju preuzeti i obaveze označavanja dodataka prehrani koje su propisane rigidnim pravilnikom,. Bez mogućnosti individualnih izmjena na deklaraciji, bez obzira na postupak pripreme mace.

KAKO IZABRATI KOJA VRSTA MACA PRAHA JE NAJBOLJA ZA MENE?

Zbog različitog sastava aktivnih tvari ne uzima se uvijek ista vrsta .
Ovdje ćete dobiti najbolje preporuke kada koju vrstu Maca praha odabrati.



Trebate pomoć?

Ukoliko Vam je potrebna pomoć možete nas kontaktirati:

Mob: 091.223.8814
email: [email protected]


Kontakt informacije

Jelmark j.d.o.o.

Mošćenička 15
10 000 Zagreb
Mob: 091.223.8814
email: [email protected]

   

Newsletter

Prijavite se na Bioandina Newsletter i ostvarite 10% Popusta kod prve kupnje