JEDEM ZDRAVO I SVJESNO: Tajna vitalnosti kroz sezonske namirnice, detoks i prirodne dodatke prehrani

Jeste li se ikada zapitali što zaista znači jesti zdravo i svjesno? U današnjem užurbanom svijetu, iako je najlakše posegnuti za brzom hranom i zaboraviti na ono najvažnije – naše stanje uma i unutarnjeg tijela? Svega onoga što nam pamti na svakom fizičkom nivou, na svim slojevima.

No, upravo svjesnim izborom jednostavnih namirnica, uživanjem u sezonskim plodovima i pametnim odabirom prirodnih dodataka prehrani, možemo transformirati svoje zdravlje, vibraciju, energiju i ljepotu te ustrajati u što boljem balansu naše cjelovitosti.

Izreka “Ono si što jedeš prisutna je stoljećima i naglašava izuzetno važnu nam vezu između svog izbora hrane i našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog stanja. Koje definitivno ne funkcionira kada sve troje navedeno nije u koliko – tolikom balansu.

Prvo jedemo očima: Zašto je vizualni doživljaj važan?

Kažu da prvo jedemo očima, a znanost to definitivno potvrđuje. Šarenilo i bogatstvo boja sezonskog, svježeg voća i povrća, zdravih žitarica, vlakana, npr. sočne kriške ribe i hrskavhi orašastih plodova ne samo da mame apetit, već i signaliziraju mozgu obilje nutrijenata i zdravih blagodati. Samim time što ćete za sebe ili za svoje najdraže pripremiti tanjur koji će izgledati kao malo umjetničko djelo – neka svaki obrok u vašem slobodnom vremenu bude mala, vesela i šarena gozba za sva osjetila. Pa makar i kad onu običnu šnitu proteinskog kruha namazanog maslacem – ukrasite celerom, mrkvom i rotkvicom.

Sezonske namirnice – ključ zdravlja i okusa

Sezonsko voće i povrće nisu samo ukusniji, već su i nutritivno bogatiji. Jagode, trešnje, mladi špinat, tikvice i svježa riba s Jadrana – sve su to darovi prirode koji podržavaju naš imunološki sustav, pomažu detoksikaciji i osiguravaju obilje vlakana, vitamina i minerala. Osim toga, sezonske namirnice su pristupačnije i ekološki prihvatljivije. Osim što boje utječu na naše raspoloženje, prema boji možemo odrediti je li hrana svježa, kako je prerađena, pa čak i koje hranjive tvari sadrži. To pogotovo vrijedi za voće i povrće.

Kako i kada koja boja hrane? Znamo li što nam znači određena boja hrane?
  1. Zelena – ne deblja

Zelena boja smiruje, pa ju stoga nutricionisti preporučuju onima koji imaju naviku brzo jesti, a većina zelenog povrća bogato je željezom, vitaminima i mineralima te stoga pozitivno djeluje na vid, jača kosti i zube. Kako sadrži puno vlakana, pozitivno djeluje i na probavu.

  1. Plava – usporava starenje

Plava i ljubičasta hrana, kao što su ljubičasti batat, patlidžani, radič, razno šumsko voće, grožđe, šljive i smokve, pozitivno djeluju na izlučivanje urina, usporavaju starenje i poboljšavaju pamćenje. Osim toga, smanjuju mogućnost nastanka tumora i kardiovaskularnih bolesti.

  1. Narančasta – idealna prije sunčanja i odlaska na more

Narančasta boja znači vitalnost. Kako pomaže probavnom sustavu, preporučljivo je konzumirati mrkvu ili da prije ili nakon obroka (kako kome odgovara) pojedete marelicu, naranču, mandarinu, dinju ili breskvu. Narančasta hrana pozitivno djeluje na imunološki sustav, vid i kožu te sprječava kardiovaskularne tegobe. Pažnja kod citrusa zbog vitamina C – ne konzumirati kasno, prije odlaska na spavanje.

  1. Žuta – potiče probavu

Žuta hrana tijelu vraća snagu i energiju, pa je stoga posebice primjerena ako smo pod stresom. Ovdje preporučujemo bananu, ananas, kurkumu i đumbir. Žuta hrana također pozitivno utječe na proizvodnju kolagena, elastičnost i svježinu kože.

  1. Oprezno s crvenom bojom

Za crveno voće isto vrijedi da je primjereno prije sunčanja budući da potiče nastajanje melanina te time štiti kožu od sunčevih zraka. Prednost crvenog voća i povrća je da koči stvaranje slobodnih radikala te time sprječava ubrzano starenje. S druge strane, crvenu hranu trebamo jesti u umjerenim količinama jer njihova crvena boja budi glad i jača nervozu. Tko bi to rekao?

S druge strane naprimjer cikla, crvena paprika, lubenica, trešnje, jagode i crvene naranče pozitivno utječu na imunološki sustav i pamćenje. Zajednička osobina crvene i narančaste hrane je da smanjuju mogućnost nastanka tumora i sprječavaju kardiovaskularne bolesti.

Vlakna, riba, povrće i voće – temelj vitalnosti

Vlakna su pravi pravcati čistači našeg organizma. Pomažu probavi, snižavaju kolesterol i održavaju osjećaj sitosti. Kombinirajte ih s kvalitetnim izvorima proteina poput omega-3 masnim kiselinama, te raznolikim povrćem i voćem. Ovakva prehrana ne samo da potiče ljepotu iznutra, već i izvana – vaša koža, kosa i nokti bit će vam izuzetno zahvalni.

Detoks – reset za tijelo i um

Povremeni detoks mnogi nazivaju pomodarstvom, ali nam je bilo koji oblik detoksa ili posta prijeko potreban kako bi očistili tijelo iznutra od nepravilne prehrane i nezdravog života.

Nakupljeni toksini, stres i nepravilna prehrana mogu dodatno usporiti naš organizam. Detoksikacija uz pomoć sezonskih namirnica, puno vode i prirodnih dodataka prehrani poput Bioandina Camu Camu kapsula i Moringa kapsula može pomoći u jačanju imuniteta, povećanju energije i vraćanju ravnoteže.

Prirodni dodaci prehrani – saveznici zdravlja

U današnje vrijeme ni najpažljivija prehrana ne može pokriti sve potrebe organizma. Tu nam na pozornicu dolaze prirodni dodaci prehrani. Camu Camu kapsule, bogate vitaminom C, snažno podržavaju imunitet i pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Moringa kapsule su izvor brojnih vitamina, minerala i antioksidansa i idealne su za svakodnevnu podršku vitalnosti i detoksikaciji. Sama biljka je poznata i kao “drvo života” – što najbolje prikazuje koliko je ova biljka na cijeni.

Svjesni izbori za ljepotu iznutra i izvana

Zdrava i svjesna prehrana nije odricanje, već dugoročno ulaganje u sebe.

Uvijek pokušajte birati sezonsko, šareno i prirodno. Uključite vlakna, plavu ribu, orašaste plodove, povrće i voće u svakodnevne obroke. Jedite što više namirnica iz našeg okruženja. Ne zaboravite na moć prirodnih dodataka poput Camu Camu i Moringe. Neka vaša ljepota zablista iznutra, jer zdravlje počinje i na tanjuru.

Najbolja ponuda za Vas!